Bausmė už bendradarbiavimą su GRU, SVR ir FSB: aiškėja detalės apie galingiausias rusiškas IT kompanijas, kurioms pritaikytos JAV sankcijos - dirbo net ir su Huawei, Microsoft, IBM, Samsung ir kitais gigantais  ()

JAV, reaguodama į RF „kenksmingus veiksmus“, įvedė naujas sankcijas. Apribojimai susiję su skolinimo RF ribojimu, o taip pat taikoma 32 fiziniams asmenims ir organizacijoms. Tarp jų – 4 IT kompanijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV finansų ministerija įvedė sankcijas prieš šešias Rusijos IT sektoriaus struktūras ir kompanijas, apkaltintas bendradarbiavimu su RF spec. tarnybomis. Tarp jų — be Gynybos ministerijos centro ir valstybinio NTU — privačios kompanijos, užsiimančios IT saugumu ir netgi viena iš stambiausių runeto kompanijų, kuri, kaip rašo JAV finansų ministerija, savo konferencijas naudoja verbavimui į FSB ir GRU. Tvrain.ru/ glaustai išvardina kompanijas:

Karinis inovacinis technopolis ERA— tyrimų centras ir technoparkas, kurį finansuoja ir valdo RF Gynybos ministerija. JAV FM dokumente rašoma, kad centre yra GRU padalinys, atsakingas už kibernetines atakas, taip pat ir nukreiptas prieš JAV. Be to, ERA kuria karines ir dvigubos paskirties technologijas, naudodama tam Rusijos technologijų sektorių. Centro svetainėje sakoma, kad jo užduotis — „užtikrinti pažangių gynybos sferos technologijų paiešką, vystymą ir diegimą“.

 

Positive Technologies— stambiausia į JAV sankcijų sąrašą patekusi kompanija, Forbes sąraše užima 15 vietą pagal kapitalizaciją RF IT sektoriuje.Tarp jos klientų — užsienio vyriausybės ir tarptautinės korporacijos, tarp kurių Microsoft, Google, Honeywell, Huawei, Cisco, Oracle, SAP, Schneider Electric Siemens ir kitos žinomos IT kompanijos.

Be to, ši kompanija reguliariai rengia dideles konferencijas, kurios, kaip rafo JAV FM, naudojamos profesionalų verbavimui į FSB ir GRU. Kokie konkrečiai forumai turimi galvoje, nepatikslinama.

Positive Technologies įsteigė specializuotą portalą Securitylab.ru ir organizuoja tarptautinė kibernetinio saugumo forumą Positive Hack Days, rašo Forbes. 2019 metais Positive Technologies pranešė apie 3,2 milijardų rublių pajamas ir 0,4 milijardų grynąjį pelną. Kompanija patvirtino perskaičiusi pranešimą apie apribojimų įvedimą, tačiau negalėjo operatyviai jų pakomentuoti.

 

Neobit— Peterburge įsikūrusi IT kompanija. Jos klientai JAV duomenimis, yra RF GM, SVR ir FSB. „Neobit“, kaip rašoma sankcijų apraše, užsiėmė FSB, GRU ir SVR kibernetinių operacijų tyrimu ir parengimu.

„Neobit“ bendradarbiavimo su rusiškomis jėgos struktūromis neslepia, informacija apie tai pateikiama jų svetainės skiltyje „partneriai“, drauge su tokiomis kompanijomis, kaip LG, Samsung ar IBM.

AB „Pasit“ — Maskvoje įsikūrusi IT kompanija, kur, kaip rašo JAV FM, užsiėmė tyrimais ir programavimu RF SVR. 2020 metais kompanijos pajamos buvo 811 milijonų rublių, grynasis pelnas — 82 mln. Viešai prieinamos informacijos apie kompaniją itin mažai, jos svetainė neatsidaro, o nuo 2017 metų ji nedalyvauja valstybinių užsakymų konkursuose.

 

NTU „Specializuoti apsaugos ir automatikos skaičiavimo prietaisai“ — valstybinis moklsnių tyrimų institutas, kurio specializacija – pažangios informacijos apsaugos sistemos. Kaip tvirtina JAV FM, institutas dar užsiėmė ir SVR skirtų „piktybinių kibernetinių operacijų“ tyrimais bei programavimu. NTU atsakė „itin nustebinti šio įvykio“ ir pažadėjo vėliau paskelbti pranešimą spaudai.

Advanced System Technology (AB AST) — irgi specializuojasi informacinio saugumo srityje, JAV duomenimis, tarp jos klientų yra Gynybos ministerija, SVR ir FSB. JAV FM, rašo, kad АSТ teikė techninį palaikymą FSB, GRU ir SVR kibernetinėms operacijoms. Kompanijos svetainėje tarp klientų FSB ir FSR neminimi, tačiau yra VRM, FSO ir FTS.



SVR – Vidaus žvalgybos tarnyba (Служба внешней разведки – СВР)
FSO – Federalinė saugos tarnyba (Федеральная служба охраны – ФСО)
FTS – Federalinė muitinės tarnyba (Федеральная таможенная служба – ФТС)
GRU – Vyriausioji žvalgybos valdyba (Главное разведывательное управление – ГРУ)
FSB – Federalinė saugumo tarnyba (Федеральная служба безопасности – ФСБ)
NTU – Nacionalinis tyrimų universitetas


tvrain.ru

(20)
(6)
(14)

Komentarai ()