Jau 2026 metais Kalifornijoje pradės veikti pažangi suslėgto oro saugykla - ateityje jų reikės labai daug  (3)

Suslėgto oro jėgainės greitai galės saugoti iki 10 gigavatų energijos. Bet kas tai ir kam jų reikia?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-05-07 Jau 2026 metais Kalifornijoje pradės veikti pažangi suslėgto oro saugykla - ateityje jų reikės labai daug  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai elektros energija gaminama įprastais aplinkai nelabai draugiškais būdais, jos galima pasigaminti tiek, kiek reikia. Tiek daug energijos nereikia? Gerai, deginsime mažiau anglių, dujų, dujų ar kito iškastinio kuro. Tačiau žmonija po truputį pereina prie švarios energijos gamybos, o saulė ir vėjas pagal tvarkaraštį nepasirodo. Tai reiškia, kad kartais pagaminama daugiau energijos nei reikia, o kartais – mažiau.

Taigi, reikia pažangių energijos saugyklų ir būtent ją matote nuotraukoje. Tai – „Hydrostor“ suspausto oro saugykla. Pažangus energijos saugojimas suslėgtu oru (A-CAES technologija) – gan nauja technologija, kuria galima kaupti perteklinę atsinaujinančių šaltinių energiją. Kai vėjo ar saulės jėgainės pagamina daugiau energijos nei reikia, ja slegiamas oras. Vėliau, kai energijos poreikis išauga, oras po truputį išleidžiamas, susigrąžinant jame išsaugotą energiją.

 

„Hydrostor“ sistemos efektyvumas siekia 60 %. Nedaug? Kitos panašios suspausto oro technologijos pasiekia tik 40-50 % efektyvumą. „Hydrostor“ saugyklos iš dalies yra pripildytos vandeniu, kuris jas stabilizuoja. Pirmoji tokia saugykla bus statoma Kalifornijoje.

Energijos saugojimas suslėgtu oru dažnai lyginamas su hidroakumuliacinėmis ir panašioms jėgainėmis (kaip Kruonio HAE), kurioms priklauso 95 % saugomos pasaulio energijos. „Hydrostor“ teigia, kad tokioms jėgainėms reikia labai daug vietos, mažesniu masteliu jos neveikia. „Hydrostor“ energijos saugyklos bus po žeme ir užims palyginti nedidelį plotą.

 

Pirmoji „Hydrostor“ energijos saugykla pradės veikti jau 2026 metais. Kompanija teigia, kad tokia jėgainė galės veikti net 50 metų – gerokai ilgiau nei baterijų sistemos. Be to, „Hydrostor“ technologiją galima pritaikyti įvairioms vietovėms. Todėl tikimasi, kad tai taps populiariu elektros tinklų stabilizavimo sprendimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(81)
(5)
(76)

Komentarai (3)