Projektas HARP. Bandymas paleisti į kosmosą palydovus naudojant milžinišką patranką (Foto, Video)  (6)

Idėja paleisti objektus į kosmosą naudojant patrankas yra tokia pati sena, kaip pati šiuolaikinė fizika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paplūdimyje prie Grantley Adams oro uosto Barbadoso saloje apaugę ir surūdiję atogrąžų karščiuose dūlo penki dideli kariniai jūrų pabūklai – ten, kur prieš penkiasdešimt metų buvo apleisti.

Šios relikvijos viskas, kas  liko tik iš projekto „HARP“ (nepainioti su „HAARP“ programa) – 1960-ųjų bandymo paleisti palydovus į kosmosą naudojant milžiniškus ginklus – ir ekscentriško Kanados genijaus didžiųjų ambicijų, kurio svajonės apie kosminę erdvę galiausiai baigsis tragedija.

Šimtmečių senumo svajonė

Idėja paleisti objektus į kosmosą naudojant patrankas yra labai sena. Savo novatoriškame 1687 m. veikale „Principia“ seras Isaacas Newtonas įsivaizdavo, kad iš aukšto kalno iššautas patrankos sviedinys, tokiu dideliu greičiu, kad jo skrydžio linkis (trajektorija) atitiktų Žemės linkį, neribotai apskrietų planetą. Iš šio paprasto minties eksperimento Newtonas sugebėjo susieti savo gravitacijos teoriją su orbitos mechanika.

Savo klasikiniame 1865 metų romane „Nuo žemės iki Mėnulio“ ir jo 1870 m. tęsinyje „Aplink mėnulį“, prancūzų autorius Julesas Verne'as taip pat naudojo milžinišką patranką, norėdamas išskraidinti savo veikėjus į kosmosą.

 

Iš tiesų, didžiojoje istorijos dalyje ginklai buvo laikomi vienintele įmanoma kelionių į kosmosą priemone, primityvios to meto parako raketos buvo vertinamos kaip ne tik paprasti fejerverkai. Tik XX amžiuje novatoriškas Konstantino Tsiolkovsky, Hermanno Obertho, Roberto Goddardo, Wernherio von Brauno ir kitų darbai pavertė raketas pirmenybine priemone pasiekti kosmosą.

Projekto pradžia

Tačiau kai kurie vis dar manė, kad ginklai turi vietą kosmoso tyrinėjimuose. Vienas iš jų – garsus, bet prieštaringai vertinamas Kanados balistikos inžinierius dr. Geraldas Bullas.

Projektas „HARP“ kilo kaip Geraldo Bullo idėja, kurio specializacija buvo greitašaudžiai ginklai ir tokių ginklų sistemos. 6-ojo dešimtmečio viduryje Bullas dirbo kovos su balistinėmis raketomis (ABM) ir tarpkontinentinių balistinių raketų (ICBM) tyrimais Kanados ginkluotės ir tyrimų plėtros įstaigoje (CARDE), kai suformulavo idėją paleisti palydovus į orbitą naudojant didžiulę patranką.

Bullas tikėjo, kad didelis superpistoletas būtų žymiai ekonomiškesnis siunčiant objektus į kosmosą nei įprasta raketa. Bullas teigė, kad jam nereikės brangių raketinių variklių, nereikėtų išmesti kelių raketų pakopų, kad prasibrautų per Žemės atmosferą ir pasiektų orbitą. Teoriškai sabotas apsaugotų naudingąją apkrovą šaudymo metu, kuris vėliau po šūvio nukris, kai viduje esantis palydovas pasieks tinkamą aukštį.

 

Bet jis nedirbo be sąjungininkų. Per savo laiką „CARDE“, Bullas susipažino su generolu leitenantu Arthuru Trudeau ir dr. Charlesas Murphy iš JAV armijos, kuris pasidalijo entuziazmu dėl kosmoso tyrimų ir didelių ginklų.

Kartu komanda pradėjo svajoti apie mokslinį projektą - taip 1962 m. jie paskelbė apie „High Altitude Research Project“ arba „HARP“ sukūrimą. „HARP“ tikslas buvo sukurti technologiją, leidžiančią mažus tyrimų zondus paleisti į viršutinę atmosferos dalį naudojant didelius ginklus. Tai leistų rinkti duomenis apie didelio aukščio vėjus ir kitus reiškinius, kurie bus naudojami prognozuojant orus – už nedidelę įprastų zondavimo raketų naudojimo kainą.

„HARP“ buvo galimybė sukurti pigias mažų palydovų paleidimo į orbitą priemones, suteikiant Kanadai vietą tarp kosminių kelionių šalių.

Projektas labai domino ir JAV armiją. 1958 m. JAV vyriausybė iš esmės uždraudė armijai ir laivynui vykdyti kosminius tyrimus, apribojant kosmines operacijas tik oro pajėgomis ir NASA. Trudeau ir Murphy matė „HARP“ kaip armijos priemonę išsilaikyti kosmoso lenktynėse.

Pasirengimas „HARP“ vyko greitai. Iš JAV karinio jūrų laivyno Charlesas Murphy įsigijo porą 40 cm kalibro karinių laivų ginklų, kurie nuo 1920-ųjų gulėjo sandėliuose. Kiekvienas jų buvo 21 metro ilgio ir svėrė 125 tonas. Tuo tarpu kiti komandos nariai užsitikrino bandymų vietą Karibų jūros saloje Barbadose. McGillas jau ne tik valdė meteorologijos stotį saloje, bet ir palaikė draugiškus santykius su vietos valdžia. Geografinė vietovė leido saugiai iššauti sviedinius virš Atlanto vandenyno.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(57)
(2)
(55)

Komentarai (6)