„Į rusus paleido daugiau nei 1000 šūvių“. Ukrainiečiai sužavėti, kokį ginklą atsiuntė JAV  ()

M101 yra amerikietiška tempiama 105 mm haubica. Tai - labai senas ginklas, naudojamas nuo 1941 metų. Negana to, šios haubicos šaknys siekia Pirmąjį pasaulinį karą. Tačiau ukrainiečiams šis ginklas patinka ir jie pastebi jo privalumus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar Pirmojo pasaulinio karo metu JAV prisirinko įvairių vokiškų ginklų. Pavyzdžiui, 105 mm haubicų. Pagal tuos vokiškus ginklus amerikiečiai sukūrė M1920 105 mm haubicą, kuri vėliau tapo M1. Su laiku haubicai prireikė kelių nedidelių pakeitimų, kurių suma buvo pakankamai reikšminga, kad 1939 metais prasidėtų M2 gamyba. Europoje jau verdant karui, buvo patobulinta šios haubicos važiuoklė, kai kurios kitos detalės ir taip 1941 metais tarnybą pradėjo M1A1. 1962 metais artilerijos sistemų žymėjimas pasikeitė ir M1A1 buvo pervadinta į M101. Ši haubica tebetarnauja iki šiol.

Ir visur. Amerikiečiai naudoja šias haubicas, nors NATO 155 mm standartas įtvirtintas jau seniai. Bet M101 haubicas naudoja kelios dešimtys valstybių. JAV M101 gamyba nutraukta 1953 metais, bet kai kuriose kitose šalyse ji tęsėsi pagal licenciją.

Kaip galite įsivaizduoti, M101 dalyvavo daugybėje skirtingų karinių konfliktų - nuo Antrojo pasaulinio karo iki, deja, Ukrainos-Rusijos karo.

Ukrainos gynėjai teigia, kad M101 yra tokia lengva haubica, kad ją galima gabenti bet kuriame sunkvežimyje. Be to, šie ginklai yra labai patikimi. Kariai pasakoja, kad iš vienos M101 haubicos į rusus paleido jau daugiau nei 1000 šūvių, praneša „ArmyInform“.

 

Apie M101 haubicą kariai sako tik teigiamus dalykus. Jos rėme matomos skylės, nes ji išgyveno rusų ataką. Į tokius pažeidimus kariai nekreipia daug dėmesio, nes M101 yra įrankis, o įrankiai dėvisi, kai yra naudojami.

M101 yra senamadiškas artilerijos ginklas. Tai gal jam trūksta tikslumo? „Jis labai tikslus. Šaudamas per daug nesispjaudo ugnimi, per garsiai netriukšmauja. Naktį nesimato, garsas per toli negirdimas. Tai yra labai svarbu, nes blyksniai ir šūvių garsai gali demaskuoti poziciją“, – M101 privalumus vardino jaunesnysis seržantas Viktoras.

 

Mūsų įgula iš jo iššovė daugiau nei tūkstantį sviedinių. Ir tuo nesiruošiame sustoti. Esame pasiruošę šaudyti 24/7 režimu. Galime šaudyti tiek, kiek to reikalauja situacija“, – tęsia jaunesnysis seržantas.

Artilerijos baterijos vadas Dmitrijus pasakojo, kad dalinyje beveik visos įgulos yra sudarytos iš savanorių. Iš žmonių, kurie niekada nebuvo kariuomenėje, o dabar tapo „karo dievais“ ir kartu kovoja jau beveik metus.

(141)
(1)
(140)

Komentarai ()