Antras frontas: Ukraina planavo pulti Rusijos armiją Sirijoje  ()

Pagrindinis Ukrainos gynybos ministerijos žvalgybos skyrius kūrė slaptų atakų prieš Rusijos pajėgas Sirijoje planus, dalyvaujant kurdų ginkluotosioms pajėgoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė laikraštis „The Washington Post“, remdamasis internete nutekintais Pentagono dokumentais.

Leidinys teigia, kad tokiu būdu Kijevas ketino priversti Rusijos Federaciją išvesti dalį savo armijos atgal į Siriją. Pasak „Century International Center“ analitiko Arono Lundo, atakos prieš Rusijos ginkluotąsias pajėgas Sirijoje gali „padidinti grėsmės lygį tiek, kad rusams reikės kviesti pastiprinimą“.

Žurnalistų teigimu, sausio 23 d. Pentagono dokumentuose buvo išdėstytas išsamus kampanijos planas, tačiau gruodį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nusprendė sustabdyti šią iniciatyvą.

Minėtuose dokumentuose teigiama, kad Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) vadovybė uždraudė apšaudyti Rusijos ginkluotųjų pajėgų pozicijas kurdų teritorijose.

„Dokumentai nėra autentiški; mūsų pajėgos niekada nedalyvavo Rusijos ir Ukrainos kare“, – žurnalistai citavo SDF atstovą Farhadą Shami.

Ukrainos gynybos ministerijos GUR vadovas Kyrylo Budanovas komentuoti atsisakė.

Turkija žinojo apie Ukrainos planus

 

Žiniasklaida teigia, kad Turkijos valdžia buvo informuota apie Ukrainos ketinimą ir „bandė išvengti galimo atsakomojo smūgio“. Pranešama, kad Ankara paprašė Kijevo nepulti šiaurės ir šiaurės vakarų teritorijų, kurias užėmusios Turkijos remiamos sukilėlių grupės.

Straipsnio autoriai pažymi, kad Turkija priešinasi SDF ir bando panaikinti jų karinį potencialą bei lyderystę regione.

Užsienio reikalų ministerija ir Turkijos ambasada JAV neatsakė į žurnalistų prašymus pakomentuoti.

Kodėl buvo sustabdytas atakos prieš Rusijos objektus Sirijoje planavimas

 

Pasak analitiko Arono Lundo, Kijevo planai buvo „didelės rizikos projektas“ Sirijos demokratinėms jėgoms.

„SDF sutikti su tokiu dalyku yra tikras azartas“, – sako Lundas.

Remiantis nutekintais Pentagono dokumentais, lapkritį Ukrainos žvalgybos pareigūnai nustatė kai kurias kliūtis planuojamai operacijai Sirijoje. Kalbama apie „kurdų vidaus sienų kontrolės problemas ir operatyvinės bazės kūrimą“.

Tarp galimų Zelenskio sprendimo atšaukti planus priežasčių dokumentuose minimas spaudimas iš Amerikos pusės, nepakankamas dronų skaičius, taip pat abejonės dėl operacijos sėkmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(6)
(18)

Komentarai ()