Prasidėjo kažkas neįtikėtino: kas nutiko su elektros kainomis Europoje  ()

Kremliaus prognozės dėl „katastrofiškų“ energetikos problemų Europoje nepasitvirtino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos valdžios institucijų grasinimai, kuriais praėjusią vasarą žadėjo Europai pernelyg dideles dujų ir elektros kainas ir net grasino įšaldyti ištisus Europos miestus, neišsipildė nė iš tolo. Didmeninės elektros energijos kainos Nyderlanduose ne tik gerokai sumažėjo, bet ir nukrito iki neigiamų verčių. 

„Bloomberg“ duomenimis, trečiadienį, balandžio 19 d., Amsterdamo „Epex Spot“ biržoje kontrakto kaina su pristatymu kitą dieną nukrito iki -739,96 euro/MWh.

Kitą dieną taip pat kiekvieną valandą nuo 10.00 iki 17.00 val. vidutinė svertinė kaina buvo neigiama.

Tokio staigaus elektros energijos kainų kritimo priežastis buvo perteklinė gamyba vėjo jėgainėse, kuri viršijo bendrą paklausą. Dėl to tinklai pradėjo papildomai mokėti vartotojams už papildomą vartojimą. 

Bendrovė „Enappsys“ teigė, kad dėl mažos paklausos Nyderlanduose ir kaimyninėse valstybėse tinklus „užtvindė“ 16 GW švarios elektros energijos. Didelio šios elektros energijos kiekio taip pat nebuvo galima nukreipti eksportui. 

Elektros energijos kaina labai priklauso nuo dujų kainos. O praėjusiais metais elektros kainos Europoje buvo didelės dėl „mėlynojo kuro“ kainų kilimo, kurį lėmė Rusijos „Gazprom“ sumažintas tiekimas. Rusijos bendrovės vadovybė gąsdino Europą, kad žiemą dujų kaina gali siekti 4 000 JAV dolerių už 1 000 kubinių metrų. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat gąsdindavo europiečius didelėmis dujų kainomis. 

 

Tačiau pastaruosius du mėnesius Europoje dujos buvo parduodamos po 460-570 JAV dolerių už 1 000 kubinių metrų (40-50 EUR/MWh), todėl kainos sumažėjo. Tai lėmė suskystintų gamtinių dujų antplūdis, spartesnis perėjimas prie atsinaujinančiosios energijos ir didesnis energijos vartojimo efektyvumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(84)
(3)
(81)

Komentarai ()