Smulkmena, išaiškinusi didžiulį melą: kaip „Microsoft“ šriftai padėjo išaiškinti nusikaltimą  ()

Kartais visai paprasta smulkmena gali padėti išaiškinti nusikaltimą. Štai kanadietis Geraldas McGoey 2019 metais buvo nuteistas už dokumentų klastojimą, siekiant apsaugoti tam tikrą turtą nuo bankroto procedūros. Pasirodo, kad nuteistasis dokumentams klastoti naudojo šiuolaikinius Microsoft šriftus, kurie pasirodė tik 2007 metais. Tuo tarpu suklastotuose dokumentuose nurodytos datos buvo tarp 1995 ir 2004 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

G.McGoey vadovavo įmonei „Look Communications“, tačiau ši tapo nemoki ir bankrutavo. Įmonė buvo likviduota, o G.McGoey įpareigotas sumokėti kreditoriams 5,6 milijonus dolerių. Vyras teigė, kad jo turtas – gyvenamieji namai – buvo laikomi jo žmonos ir vaikų fonduose, todėl iš jų negalėjo būti išieškomos skolos. Kad tai įrodytų, jis pateikė du pasirašytus dokumentus. Tačiau jis pateikė dokumentus surašytus šriftais, kurie tariamomis dokumentų sudarymo datomis dar net neegzistavo.

Pirmojo fondo dokumento data buvo 1995 metai, o jam sukurti buvo panaudotas „Cambria“ šriftas. Antrasis dokumentas buvo tariamai sukurtas 2004 metais, naudojant „Calibri“ šriftą. Tačiau „Cambria“ šriftas buvo sukurtas tik 2004 metais, o „Calibri“ – tarp 2002 ir 2004 metų. Tačiau nei vienas jų nepaplito iki pat 2007 metų, kuomet jie buvo pateikiami kartu su „Windows Vista“ ir „Office 2007“ programomis. Programoje buvo 7 skirtingi šriftai, prasidedantys raide C – vadinamieji „C šriftai“ – kurie buvo optimizuoti pritaikant „ClearType“ technologiją. Su šių šriftų išleidimu „Microsoft“ pakeitė programos „Word“ numatytąjį šriftą iš „Times New Roman“ į „Calibri“. Todėl šių šriftų panaudojimas iškart išdavė, kad dokumentai buvo parengti po 2007 metų.

 

 

Tai nebuvo pirmas kartas, kai „Microsoft“ šriftai išdavė sukčius. 2017 metais buvusio Pakistano ministro pirmininko Nawazo Sharifo šeima sukūrė netikrus dokumentus „Calibri“ šriftu bei kitais „C šriftais“, kad pademonstruotų, jog apie 300 žmonių buvo susiję su mėginimu įvykdyti perversmą. Tačiau pačių dokumentų tariamo sukūrimo data buvo 2003 metai. Nors tai aiškiai buvo pademonstruota teisme, tačiau tai nepadėjo išteisinti kaltinamųjų, ir jie vis tiek buvo nuteisti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(5)
(12)

Komentarai ()