Kodėl Jungtinė Karalystė uždraudė prekiauti halogeninėmis lemputėmis? Liuminescencinių dienos taip pat suskaičiuotos - keisis ir energetinio efektyvumo ženklinimas  (14)

Jungtinė Karalystė 2018 m. pradėjo laipsniškai atsisakyti didesnio energijos suvartojimo halogeninių lempučių prekybos pagal visoje ES galiojančias taisykles, o šį mėnesį vyriausybė pateiks su tuo susijusius teisės aktus. Visgi, kuo blogos halogeninės lemputės ir kodėl jų reikia atsisakyti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klimato kaita

Atsakymas paprastas – klimato kaita. Pagal vyriausybės klimato kaitos planus Jungtinėje Karalystėje prekybą halogeninėmis lemputėmis uždraus nuo rugsėjo, o vėliau iš prekių rinkos planuojama pašalinti ir liuminescencines lemputes.

Oficialūs skaičiavimai rodo, kad šis žingsnis padės sumažinti 1,26 mln. tonų anglies dioksido išmetimo per metus ir sutaupyti dalį vartotojų lėšų.

Toks žingsnis taip pat padės pereiti prie mažai energijos naudojančių LED lempučių, kurios dabar sudaro apie du trečdalius Didžiojoje Britanijoje parduodamų lempučių.

LED lemputės veikia penkis kartus ilgiau nei tradicinės halogeninės lemputės ir skleidžia tiek pat šviesos, tačiau sunaudoja iki 80 proc. mažiau energijos.

 

Yra tikimasi, kad iki 2030 m. LED lemputės sudarys 85 proc. visų parduodamų lempučių.

Prilygs pusei milijono automobilių pašalinimui

Siekiant padėti žmonėms išsirinkti efektyviausias lemputes, keičiamos energijos etiketės, kurias vartotojai matys ant lempučių pakuočių: atsisakoma A+, A++ ir A+++ įvertinimų, o efektyvumas bus skirstomas į A-G kategorijas, tik efektyviausioms lemputėms suteikiant A įvertinimą.

Teisės aktuose taip pat bus numatyta palaipsniui atsisakyti daug energijos naudojančių liuminescencinių lempučių, pavyzdžiui, biuruose dažnai naudojamų juostinių lempučių, taip 2023 m. rugsėjo mėn. galutinai nutraukiant jų pardavimą.

 

Dėl naujų taisyklių išmetamo anglies dioksido kiekio sumažėjimas prilygsta daugiau nei pusės milijono automobilių pašalinimui iš JK kelių, BBC komentavo Verslo, inovacijų ir įgūdžių departamento (BIS).

„Tai reiškia mažiau atliekų ir šviesesnę bei švaresnę Jungtinės Karalystės ateitį“ – BBC portalui teigė Energetikos ministrė Anne-Marie Trevelyan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai (14)