Jei nelegaliai atsisiuntėte šiuos žaidimus, tikėtina, kad turite milžinišką problemą – gali tekti net keisti kompiuterį: tarp nukentėjusių „NBA 2K19“, „GTA5“ ir kitų žaidimų mėgėjai  (15)

Saugumo bendrovė „Avast“ paskelbė naują ataskaitą, kurioje nurodoma, kad kibernetiniai nusikaltėliai į nemokamai įdiegtus žaidimus, tokius kaip „NBA 2K19“, „Grand Theft Auto V“, „Far Cry 5“, „The Sims 4“ ir „Jurassic World Evolution“ patalpina kenkėjišką programą. Šio naujo tipo kenkėjišką programą saugumo specialistai vadina „Crackonosh“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes išnagrinėjome šią ir kitas panašias ataskaitas, ir radome naują kenkėjišką programą, kurią pavadinome „Crackonosh“ dėl kai kurių galimų požymių, kad kenkėjiškų programų autorius gali būti čekas. „Crackonosh“ platinamas kartu su neteisėtomis, nulaužtomis populiarios programinės įrangos kopijomis ir išjungia daugelį populiarių antivirusinių programų“, – rašė saugos įmonė.

Iki šiol „Avast“ nustatė, kad kenkėjiška programa buvo naudojama generuoti 2 mln. JAV dolerių vertės kriptovaliutą, vadinamą Moreno, mažiausiai nuo 2018 m. birželio mėn., tyliai naudojant įvairių kompiuterių galias kriptovaliutoms išgauti.

Kriptovaliutų kasyba yra labai energijos ir perdirbimo galios reikalaujanti veikla, kuri sulėtina įrenginį ir netgi paspartina kompiuterio nusidėvėjimą. Aferos aukoms netrukus gali prireikti pakeisti savo kompiuterius.

Kembridžo tyrėjai teigia, kad bitkoino kasyba per metus sunaudoja apie 121,36 teravatvalandės (TWh). Bitkoino kasyboje suvartojama elektros energija viršija Argentinos (121 TWh), Nyderlandų (108,8 TWh) ir Jungtinių Arabų Emyratų (113,20 TWh) suvartojamos energijos kiekius. Dėl to kai kuriems žmonėms kyla klausimas, ar kriptovaliutų kasyba yra etiška veikla.

 

Šiuo atveju „Avast“ tyrėjas Danielis Benesas CNBC sakė, kad visame pasaulyje buvo užkrėsta apie 220 000 vartotojų kompiuterių, o kiekvieną dieną po 800 prietaisų. Tai tik įrenginiai, kuriuose įdiegta „Avast“ antivirusinė programinė įranga, o tai reiškia, kad tikrasis skaičius gali būti daug didesnis.

Kaip tai pakliuvo į saugumo tyrėjų radarą

 

„Crackonosh“ buvo pastebėtas, kai keletas „Avast“ klientų ėmė skųstis dėl antivirusinės programinės įrangos dingimo. Taip yra todėl, kad kenkėjiška programa išjungia „Windows“ naujinimus ir pašalina saugos programinę įrangą.

Benesas patarė žmonėms nebevogti programinės įrangos.

„Kol žmonės ir toliau siųsis pažeistą programinę įrangą, tokios atakos užpuolikams ir toliau bus pelningos“, – CNBC sakė Benesas. „Svarbiausia tai, kad jūs nieko negalite gauti dykai – bandant pavogti programinę įrangą yra tikimybė, kad kažkas bando iš jūsų taip pat pavogti naudingą informaciją ar energijos resursus, kaip šiuo atveju“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(17)
(9)

Komentarai (15)