Naujausias tyrimas: prorusiški troliai „infiltruoja komentarus“ į pasaulines naujienų svetaines - kas čia vyksta?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2021-09-07 10:34
Tai gali būti pilno etato darbas. Gauna žmonės nurodymus apie ką rašyti turbūt per Telegram, netgi pasiskirstę manau, kas kokiom temom geriau rašo. Kai kur troliai užveda diskusiją tapusavyje ir pan. Pinigus nežinau per kur, gal grynais kažkur su platintojais susitikus arba bitkoinais ir dirba. Jei paklaustum tokio žmogaus, kokios tavo moralinės vertybės? Atsakytų: "O kas tai yra?". Išnaudoja masių psichologiją. Žmonėms susidaro įspūdis, pagal komentarų skaičių, kad yra tokia daugumos nuomonė. Ir tą nuomonę galima įpiršti per ilgą laiką. Pvz. Putinas. Kas, jei ne Putinas, nėra daugiau kam. ES tik ištvirkėliai gyvena, Lietuva daugiausiai išgeria, Lanzzzbergis vagia ir t.t., Uspaschikas, Selas mldc, galimybiu pasas, vakcinos ir pan., referendumai. Arba dengia visokius straipnius apie LKL, LFF ir kitus olimpinius komitetus, naujas kandidatūras į juos palankiais komentarais, norėdami sudaryti įspūdį, kad viskas ok. Realiai LT sportą valdo banditai. Prisimenu, kaip Romanova, kai atejo i Žalgirį dengė komentaruose, koks jis puikus ir protingas. Celofanas sugalvos referendumą, kad reikia uždrausti gėjus ir prikurs FB grupių, Delfi pilna prirarsys komentaruose, kaip to reikalauja visuomene. Respublikoje Tomkus pats pirmas isleis straipsni, o technologijos.lt kažkas jį cituos. Realiai už rašinėjimą internete nelabai baudžia, bet tai yra hibridinis karas. Kažką vakarai turi sugalvoti, ką daryti su tuo, kol ne vėlu.
HardAxe 2021-09-07 11:09
mum irgi reik sugalvot, ką su tuo daryt... O jei kalbam apie moralę, nuvažiuok į automobilių turgų. Ten neblgoas moralės muziejus
Benediktas 2021-09-07 11:15
Man tai du klausimai kyla šiuo atveju: 1. Ar moderatoriams sunku atskirti tokius vartotojus? 2. Ar gali vartotojas technologijos.lt paduoti į teismą ir laimėti, nes technologijos.lt užblokavo jo profilį savo nuožiūra? Nes, jei mane priimtų į moderatorius, tai aš čia pratrinčiau pusę kažkur labai greitai. Be sielos graužaties
Niemand 2021-09-07 11:35
Negali, nes neatlygintinė paslauga.
Benediktas 2021-09-07 11:44
Tai tada visai nematau problemų su išvalymu nuo trolių. Reikia tik noro.
Galonas 2021-09-07 12:38
Man rodos mūsų troliams čia niekas nemoka, jų tiesiog kitokie įsitikinimai ir palaikymo jie čia nelabai turi. Bet nueini į vakarietišką puslapį ir matai kaip ten siauča troliai, ankščiau tokie susliaukdavo krūvos neigiamų įvertinimų, bet paskutiniu metu ir ties tuo padirbėjo, susikūrė papildomų accountų pliusams padalinti. Žinant kaip didelė dalis visuomenės lengvai paveikiami, kaip jiem svarbiau kaimynės Zosės asmeninė patirtis nei "supuvusios" žiniasklaidos, tai baisoka darosi, radikalėjimo matysim daugiau ir daugiau.
Benediktas 2021-09-07 13:07
Šitą sakinį jau girdėjęs 100 kartų. Faktas, kad trolių bent jau moraliniai įsitikinimai yra kitoki.
conjurer 2021-09-07 14:07
Pridėsiu šiek tiek savo minčių apie tai. Visų pirma yra trijų tipų troliai, natūralūs, nukreipti, ir papūgos. Natūralūs trolina vien dėl trolinimo, ir jie yra visa ko ištakos. Dažniausiai neturi vienų vartų, bet užkabina vienu ar kitu būdu kitų emocijas. Manau daug kam pasitaiko pabūti natūraliu, tyčia ar netyčia. Grėsmė - flamewar, pagalvės, ir atšalę pietūs, tų kurie bando pagalvėmis atsakinėti. Nukreipti yra tie kuriem mokama kad kurti trolinį turinį. Dažnai lengva atpažinti, nes jie prasideda nuo politikų, šališkų žurnalistų, ir baigiasi delfio komentaruose. Nemanau kad ateina čia, nes šis puslapis kaip senas medinis apgriuvęs namas, jiems nėra prasmės čia trintis. Papūgos yra tie kurie buvo nutrolinti nukreiptų trolių, ir kartoja tai ką jie sako. Tokių mes turim daugiausiai, ir jie jaučiasi teisūs kartodami apmokamų trolių teiginius, bet praktiškai naudoja tuos pačius žodžius. Nukreiptų čia nerasim, bet siūlyčiau implementuoti ISP aptikimą kas prisijungimą, taip moderatoriai galėtų atpažinti kas yra iš lietuvos, kas iš rusijos, o kas naudoja VPN. Aišku yra "vpn" paslaugų, per kurias rusas gali apsimesti kad yra kur nors kaune, teo linijoje, nes yra kaune žmogus, kuris dalinasi savo srautu, ir dėl to pigiau moka "vpn" tiekėjui. Taip pat mano pasiūlymai niekada nebus įgyvendinti, nes kaip minėjau čia mažas puslapis, kuris niekam nerūpi. Jei čia siūlot pradėt karą su papūgomis, galiu pasakyti kad tai absurdas. Taip galima užbaninti visus, kurie sako tai kas nėra naudinga lietuvai, bet tada jau turėsime cenzūra. Be to sunku aptikti ar dalykas naudingas ar ne. Jei kalbame apie sovietų sąjungos garbinimą, tai pats puslapis tai daro. Kitas dalykas, straipsnyje minimas tik pats trolinimo paviršius. Facialbook'e yra tikras judėjimas, ir tas pusiau slaptas žmonių grupes sunku analizuoti. Šia kompaniją reikia paduoti į teismą, ir išplėšti labai rimtas sumas už visą šūdą kurį jie sukelė, apsimesdami naujienų tiėkėju, kol imdavo pinigus iš autoritarinių lyderių už propagandą nukreiptą į tuos kurie jai imlūs. Jei FB turėtų už šitą sumokėti 150 milijardų baudą (paskutinių 2 metų apyvarta), visi apgalvotų ar verta to toliau imtis. Taigi kol mes nepadarysim pavydžio iš didžiausio žaidėjo, tol mažesni nieko nekeis. Na gal šita įdėja skamba kaip "duok stambiausiam zekui į snukį, kad tave gerbtų zonoje", bet negirdžiu daugiau efektyvių pasiūlymų. Naujienų portalai su laiku irgi susigriebtų, nes tokią problemą (2 metų apyvartos baudos) gali išspręsti keli papildomi etatai.
Benediktas 2021-09-07 15:12
Na ir kas. Būsim pirmoji valstybė vakarų pasaulyje, kuri pagliau ėmėsi ryžtingai kažką daryti su tuo. Kaip tik būtume , kaip pavyzdys. Tai bus cenzūra prieš trolius. Nevarbu, kaip juos pavadinti, bet kurie varo propopogandą, mokamai ar nemokamai - nesvarbu. Nes leidimas išsissakyti propogandistams veikia taip, kad propoganda galų gale įsiskverbia į sąmone/pasąmone. Nieko nedarymas - neveikia. Nereikia mašyti su cenzūra, kuri yra Rusijoje ar kitose diktatūrose, kur cencūruoja kaip tik adekvačius žmones - ten jau labai toli nueita, ten jau valdžias seniai reikia versti. Ir čia nereikia, kažkokio valstybės įstatymo: turi puslapį, jei tau svarbu valstybė, kurioje gyveni - apsivalyk, nuo propagandistų - tiesiog užblokuoji be paaiškinimų ir viskas. Gal kiti galvoja, kad sumažės lankomumas? Manau, kaip tik padidės, nes nereikės to š skaityt.
HardAxe 2021-09-07 15:20
aš irgi galvojau, kad lupsiu iš peties kiek spėsiu, kol mane patį išmes. Bet po truputį spaudžiant tvarką į gerąją pusę ilgalaikis rezultatas gražesnis. Lyg ir pavyko išguiti vieną bangą rusiškų trolių, dabar atsirado vakcinų troliai. Ką su jais daryt, velniai žino. pvz LorraMusic, 4 žinutės, visos prieš vakcinas. Nieko įžeidžiančio ar nemandagaus. Vartotojas naujas, bet linkas į google plus kurio jau amžiai kaip nėra. Ar tai pakankama priežastis tiesiog trinti vartotoją? p.s. labai daug accountų turi plius.google linkus. Čia kažkaip savaime per kažkur registruojantis susipildo ar kas per briedas?
Benediktas 2021-09-07 15:36
Žiūrint, kokie argumentai, jei varo šabloniais, 4 komentarus iš eilės - aš tai trinčiau per daug negalvodamas. Čia juk ne žmogų nužudai, o apvalai svetainę, darai tvarką. Tegu jis pasakoja kitur tai, bet ne tavo prižiūrimame puslapyje.
HardAxe 2021-09-07 15:43
na jau pasiūliau šiokį tokį sprendimą vyr. moderatoriui šiandien ryte vardan koronos, žiūrėsim kas bus.
Benediktas 2021-09-07 15:50
Tai, kad ne vien vakcinos. Kažkaip nededu daug vilčių į tavo vyr moderatorių link tos pusės, nežinau, kas jis yra, bet jei per tiek laiko niekas nepasikeitė, tai panašiai ir toliau bus. Sakys: "Žinok, puslapiui tai gerai, kad žmonės ginčinasi. Paliekam taip, kaip yra, nieko čia mes nepakeisim: pažiūrėk į Delfį. Kuo mes blogesni." Kartais atrodo, kad šis tinklapis tam ir yra skirtas, tada jau tikrai niekas nesikeis.
conjurer 2021-09-07 16:25
Ar kas nors tikrino ar tai veikiantys linkai? Vieną bandžiau reikalauja registracijos, ką aš jau tingiu daryt.
conjurer 2021-09-07 16:29
Ar tu supranti, kad norit pasiekti efektą, reikia cenzūruot FB, prieš tai jam iškeliant milijonines baudas dėl kiekvieno melagingo įrašo, gavusio virš 1000 peržiūrų? Tik po to galima eiti link mažesnių trolinimo platformų. Jei eisi nuo apačios nieko nepasieksi, na keli forumai gal išsivalys, bet kiti neturės resursų tam, ir turės užsidaryti.
HardAxe 2021-09-07 16:39
google plius yra nebeteikiama paslauga. Buvo fb alternatyva, kuri žlugo.
immortallt 2021-09-07 16:45
Tai kad kaimynas apsišikęs nėra pasiteisinimas ir pačiam šikti į kelnes
Benediktas 2021-09-07 16:48
Reikia, bet ne vien. Tuo pačiu metu juk galima pas save kieme tvarkytis, kas tikrai įmanoma. FB turi formuoti claim ir įrodinėti, kas tuo užsiims? Čia tik valstybiniu lygiu. Bet VSD dar nedaaugo iki tokio lygio. Ne tik mūsų, bet ir šiaip vakarų civilizacijoje tarnybos dar per mažai į tai kreipia dėmesį. O pas save iš karto galima blokuot, nereikia nieko atsiklausti. Turi moderatoriaus teises ir pirmyn. Suprasčiau, jei žmonės susirinktų prie Seimo ir reikalautų, kad VSD cenzūruotų Lietuvos FB nuo propogandos. Kad išmestų vagis iš sporto. Va čia būtų nauda iš mitingo, tokiam ir pats sudalyvaučiau. Bet žmonės per daug užsiėmę savais dalykais, kad tuo užsiimtų, todėl mitingus pas mus organizuoja tik marginalai, kurie nori nuverst vakarietišką valdžią. OFF TOPIC. Kaip tik Gentvilą išrinko vietoj Sabo... Sporte jau seniai sukasi tie patys žmonės ir dalinasi pinigėlius savam rate, o rezultatai vis prastėja ir prastėja. Tikrai ten turėtų būti neskaidrių dalykų, bet VSD tyli.
vytautas50 2021-09-07 17:07
Benediktas 2021-09-07 17:12
Diskusiją būtų galima vystyti kitomis kryptimis, o dabar dažniausiai reikia įrodinėti, kad žalia yra žalia.