Energijos kainos auga 250 % ir tai gali sukelti pasaulinį žlugimą: ES jau nustato viršutines tarifų ribas  (65)

Kiek kainuoja išgelbėti planetą ir, ar esame pasirengę už tai sumokėti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasauliui bandant grįžti prie įprasto ikipandeminio gyvenimo ritmo, atsiranda daugiau problemų. CNBC pranešė, kad Europoje šoktelėjo dujų kainos, o tai gali smarkiai sukrėsti Jungtinės Karalystės ir nuo jos dabar atskirtos verslo partnerės Europos Sąjungos energijos rinką.

Remiantis naujausia ataskaita, gamtinių dujų kainos Europoje nuo šių metų pradžios kyla ir per pastaruosius metus pakilo 250 proc. Nuo rugpjūčio mėn. gamtinių dujų kainos kilimas buvo gana staigus, per labai trumpą laiką padidėjo 70 proc. Nors padidėjusi kaina dar nepaveikė vartotojų, dujų ir elektros tiekėjai jau nukentėjo, teigia CNBC.

Jungtinėje Karalystėje veikia vartotojų apsauga, kai taikoma tarifų viršutinė riba, kuri kartkartėmis peržiūrima atsižvelgiant į pasaulines kainas. Kadangi tiekėjai perka atsargas prieš kelis mėnesius, neatidėliotina tarifų peržiūra, numatyta spalio mėn., neatsižvelgs į pastarąjį padidėjimą. Kita tarifų viršutinės ribos peržiūra numatyta balandžio mėnesį, praneša BBC, todėl mažai tikėtina, kad šią žiemą tai paveiks klientus, o JK vyriausybė tikisi, kad iki to laiko kainos sumažės.

Tačiau netrukus dujų tiekėjai susidurs su trūkumu. Jų bėdas papildo palyginti nedideli dujų laikymo pajėgumai Jungtinėje Karalystėje ir tai, kiek jie patenka į pageidaujamų klientų sąrašą, rašo „The Conversation“.

 

Pirmaujanti Jungtinės Karalystės naftos ir dujų pramonės prekybos asociacija OGUK paragino Šiaurės jūroje atverti naujus energijos gavybos laukus, o šalys to daryti nenori, kad įvykdytų savo užsibrėžtus šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo tikslus. Dėl ramios 2021 metų vasaros vėjo jėgainių energijos tiekimas taip pat išliko mažesnis nei vidurkis.

Jei situacija neišsispręs pakankamai greitai, vargu ar dujų tiekėjai išvengs kylančių žaliavų kainų ir tarifų viršutinių ribų kilimo. Nors BBC teigia, kad mažesni JK žaidėjai jau paskelbė bankrotą, CNBC tvirtina, kad tai paveiks ir stambesnius rinkos žaidėjus.

Pasaulio rinkas jau gąsdina neišvengiama Kinijos infrastruktūros bendrovės „Evergrande“ nesėkmė, pranešė „The Guardian“. 300 milijardų JAV dolerių skola paskirstyta 171 šalies bankui ir 121 kitai finansų įmonei. Manoma, kad bendrovės nesėkmė padarys didelį poveikį Kinijos ekonomikai.

 

Kylančios dujų kainos taip pat skaldo Europos Sąjungą: Ispanija nustato viršutines ribas, o kai kurios šalys turėtų sekti tokiu pavyzdžiu, pranešė CNBC. Didžiosios bloko šalys pritaria perėjimui prie ekologiškesnių priemonių, tačiau susiskaldymas taip pat gali susilpninti ES reikalavimą kitas šalis imtis griežtesnių priemonių kovai su klimato kaita.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(6)
(42)

Komentarai (65)