Energijos kainos auga 250 % ir tai gali sukelti pasaulinį žlugimą: ES jau nustato viršutines tarifų ribas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2021-09-29 22:10
Baltarusijos atominė prafinansuota politiniais Rusijos pinigais, saugumo standartai vakarų neužtikrinami, atliekų saugojimui ir pan. pinigai neskiriami. Ką jau kalbėti apie uždarymą, kuris kainuoja ne mažiau, nei pastatyti atominę. technologas, pasaulis eina link to, kad kurti su mažiau poveikio. Daugelyje sričių efektyvumas mažinant taršą auga sparčiai. Vidutinio amerikiečio energijos poreikiai kris bent 5 kartus, jei ne daugiau. gytis, tu gal nejuokauk apie parazitavimą. Atsinaujinanti šiuo metu ES plėtojama be subsidijų. Nė cento. Infrastruktūrą būna dalinai nutiesia. Bet visi balansavimai, rezervavimai ir t.t. eina iš investuotojo kišenės. Tuo tarpu dujines ar anglines elektrines stato tik su valstybės įsipareigojimais, dažniausiai didesne kaina, nei rinkoje. Apie atomines net kalbos nėra - 3x didesnė kaina. Tiesą pasakius pigiau pastatyti 100% atsinaujinančią ir 100% ant viršaus dujinių katilinių, kurios būtų užkuriamos 1% laiko, nei visą laiką veikti tik ant dujų, anglių, ar atomines. Atominei beje irgi reikia dengti 100% jos gamybos galios kitomis elektrinėmis, iš kitų energijos šaltinių. O kaip atrodys tinklas? Vėjo (jūroje ir sausumoje), saulės ir esamos hydro mix'as, elektros jungtys dengiančios 300% elektros paklausos piko (na mes turime beveik 100% į vakarus jungčių, bus tiek, ir su rytais viso 300% jau turime, plius Kruonis jau dabar yra), akumuliatoriai pirminiam ir net antriniam rezervui. Pirminį ir antrinį rezervą ilguoju laikotarpiu pasiūlys elektromobilių krovimo stotelės - bus pigiausias variantas. Ir taip elektra kainuos santykinai pigiau, nei dabar, ir pigiau nei bet kokia atominė, dujos ar anglys. Čia net neskaičiuojant poveikio aplinkai, žmonių sveikatai ir t.t. Bahuriux, ačiū už gerą paaiškinančią nuorodą. Ir čia turint omeny, kad danai daug vėjo pastatę jūroje ir anksčiau, kai atsinaujinanti dar buvo brangesnė. Dabar jau net vėją jūroje stato be subsidijų.
vazzy 2021-09-29 22:12
neapsimoka ir baisiai neapsimoka, rinkos sąlygomis toks projektas neturi visiškai ateities, kaip ir Elektrėnai pas mus, tiek, kad pigiai turim tai jie už rezervą stovėdami dabar pinigus ant prastovų susirenka. Vėjas populiarėja nes kaina yra pati mažiausia, mažesnė nei anglis ar dujos, beveik visoj Eu verslas be sudsidijų daugiau nori statyti nei duoda leidimų, nes tiesiog apsimoka. šitoj vietoj labai daug ką net nereik Lietuvai daryt, per artimiausius 5-7 metus vėjo instaliuota galia padidės nuo 509 MW iki 1500 MW pagal tai kiek dabar jau projektų suplanuota (nedetalizuosiu, galimai konfidencialu, reiktų tikrint). O ir saulė gyventojams apsimoka, statant naują nuosavą namą neįsivaizduoju kaip galima daryti kitaip nei šilumos siurblys ir saulės panelės. mane stebina, kad kažkas dar renkas dujas ir poto verkia, kad brangsta.
gytis13 2021-09-29 22:15
Tarp kitko, jeigu neskaičiuot kapitalinių investicijų o vertinti tik atominio kuro kainą, atominėse elektrinėse elektra irgi beveik nemokama. Manote kad atominis kuras brangus? O kai prisideda kapitalinės išlaidos, uždarymokaina ir kaina darosi nepatraukli
technologas 2021-09-29 22:45
Viskas gražiai skamba, "ant popieriaus". Žiūrime kaip realybėje. 2020 metais dvi "pirmaujančios" šalys ES pagal elektros kainą buvo Vokietija ir Danija, 0,3043€/kwh ir 0,2833€/kwh. Ir kaip nekeista, abi pasinešusios į žalią energiją. Kur čia šuo paslėptas?
gytis13 2021-09-29 22:59
Nelabai giliai tie šunys paslėpti. Juk kažkuo rezervuoti vėją reikia. Tai statomos dujų turbinos tik joms negalima dirbti kad būtų duodamas kelias atsinaujinančiai energijai. Taigi stovi neatsiperkančios elektrinės bet stovi nes griauti negalima. Kai tos elektrinės supus nuo stovėjimo, reiks naujas statyti. kita problema akumuliavimas. Plėtojant vėją reikia investuoti į tarkim hidroakumuliacines elektines kad kaupti elektros perteklių. Pelno jos neduoda, bet kainuoja daug. Viskas susideda,taip pat reikia daugiau tarpvalstybinių linijų, didinamas vidaus linijų pralaidumas nes vėjo parkai stovi pajūryje o šalis plati. Taip ir gaunasi kaina kai prisumuojami tokie "nežymūs" patobulinimai
immortallt 2021-09-29 23:11
Vazzy, pataisysiu, per artimiausius 3 metus Lietuvoje turėsime jau 1500MW. Per 5-7 metus turėtume vien vėjo turėti arti 2500 MW. Kas dėl namo, jei statai A++ tai net ŠS nereikia, užtenka saulės elementų - pigiausia. Tiek kad kondiškės dažnai reikia. technologas, pasidalino bahuriux gera nuoroda, ar paskaitei? Ryškiai ne. Vokietijoje lygiai taip pat, elektra apmokestinama, o už bendros infrastruktūros rėmimą, įskaitant ir atsinaujinančią moka tik buitiniai vartotojai. Tuo tarpu Lietuvoje, verslas moka tiek pat, kiek ir vartotojai ir Lietuvoje verslui elektra brangesnė, nei Vokietijoje ir dar daug kitų ES šalių, kur elektra vartotojams pigesnė. gytis, nu ką tu čia nusišneki. Rezerve esančios elektrinės negali net dirbti, kol nepakviečiamos iš rezervo, ir net dujinės jėgainės turi kitas rezervines jėgaines. Kam jų reikia? O jei suges ar dujų nebus? Kaip manai, kodėl mazuto atsisakėme tik praėjusį dešimtmetį kaip rezevinio kuro? Beje, atominėms elektrinėms rezervinės jėgainės net dar labiau būtinos, nei vėjui ar saulei. Atominei elektrinei atsijungus, jei reaktoriaus neaušinsi, turėsi dar ir grybą.
AAA000 2021-09-30 07:06
siaip smarkiai ispletus monopolini kabeliavima puikiai pradeda veikt ir be parazitavimo ant duobliuojancios/rezervines iskastines energetikos. taip kad kabeliams ateina aukso amzius ir neblogos perspektyvos hidroakumuliacinems.
vytautas50 2021-10-02 19:09
gytis13 2021-10-02 19:48
To vytautas Palauk, tuoj immortallt apžiūrėk ką priraši tau pridės minusų ir išaiškins kad nieko neišmanai. Atsinaujinančia energetika reikia tikėti, o tu, eretike, abejoji šventa tiesa
immortallt 2021-10-02 20:05
Tikėti reikia tuo, kad žmonės protingi, nes jie tokie nėra. Atsinaujinančia energetika nei tikėti reikia, nei jau ją remti. Reikia nustoti remti iškastinę energetiką. Reikia nustoti remti ne tik energijos vartojimą, bet vartojimą apskritai. Vėjo Lietuvoje iki šiol pastatyta yra 500 MW, per ateinančius tris metus pastatys dar 1000 MW be jokios paramos, net balansavimas ir rezervavimas bus dengiamas vėjo jėgainių operatorių. Jokia dujinė, anglių, o tuo labiau atominė, nepastatoma be paramos už galią. Vokietijoje praėjusį mėnesį pirmas aukcionas, kuriame pasiūlė jūrinę vėjo energetiką vystyti be paramos. Suomijoje statys 500 MW saulės parką, kuris gamins elektrą rinkos kaina ir jam nereikia paramos. Bet žinoma, tu suvesk į tikėjimą, nes daugiau nieko ir pasakyti negali.
gytis13 2021-10-02 20:33
Aš tai laukiu kada privatus verslas be subsidijavimo ims statyti hidroakumuliacines elektrines vėjo energijos kaupimui ir rezervines dujų turbinas, kuris stovės ir lauks kol pritruks vėjo. Ir visa tai atsipirks. Tada ir išsipildys prognozės apie kokius 90 procentų atsinaujinančios energijos. Puiku kad statomos vėjo elektrinės ir jos nereikalauja subsidijavimo, bet turi atsirasti ir visi kiti mano paminėti dalykai. Tada nereiks tikėjimo nes atsiras realiai veikianti sistema. Ir tų 1500MW vėjo dar gerokai per mažai bus.
immortallt 2021-10-03 01:27
Kaip tu manai, ką reiškia mokėti už balansavimą ir rezervavimą? Nes būtent tai ir yra. Tik nebūtina statyti naujas, užtenka mokėti už esamų išlaikymą, o rinkoje trūkstant pajėgumų, mokant už naujų pajėgumą. Ar čia iš serijos, kiekvienai turbinai po nuosavą kaupimo įrenginį ir po nuosavą dujinę elektrinę? Nu absurdum ad ridiculum? Kodėl manai, kad 2024 metai apsiribos tik vėju, ir 2024 metais viskas sustos? Beje, net dujinės elektrinės turi turėti rezervines kitas elektrines, ne tik kita įranga, bet ir kitas kuras. Atominei rezervų reikia dar daugiau, nei vėjui.
bmk1245 2021-10-03 10:11
Žalioji energetika ne tokia jau ir žalia Bet... ar mums reikia/-ės tiek palečių?...
bmk1245 2021-10-03 10:17
Nors gal mes ir buvom sukurti, nes visatai reikėjo plastiko? ))))
immortallt 2021-10-03 12:23
O kodėl nekeli anglių, atominių ir dujų sukeliami padariniai? Ai teisingai, confirmation bias varai.
conjurer 2021-10-03 16:32
Su tokia logika neįmanoma švari energetika, nes infrastruktūroje yra ne tik elektrinės, bet ir perdavimo tinklas, ir rozečių plastikas, kuris keičiamas kai butas renovuojamas. O taip pat nepamirškim milijardų išmaniųjų telefonų, kurie pajungti prie elektros tinklo, jie labai minimaliai perdirbami, ir jų gamybos praktikose naudojamas labai staigus dirbtinis nusidėvėjimas, ir beveik visi vidiniai komponentai individualūs per modelį, ar net prietaisą (paskutinės apple kartos). Manyčiau atominės atliekos, ar vėjo elektrinių konstrukcijos yra mažiausia problema, kai tai galima palaidoti, vietoje paleidimo į atmosferą, kaip vyksta su cheminių reakcijų elektrinėmis (įvyko kelis kart ir su atominėmis, neneigsiu). Net CO2 norėtume kažkokiu būdu laidoti, bet neturime jokio efektyvaus metodo, kuris galėtų bent nunulinti tai ką išskiriame.
bmk1245 2021-10-03 19:18
Jie ir taip visiem žinomi.
bmk1245 2021-10-03 19:58
Negaliu nesutikt. Pvz, yra senas geras CAT B15Q (arkliukas - skendo, krito n-kartų) d0zgia kaip bitutė, bet nėra support'o (apsišiksit iš juoko išgirdę apie tebenaudojamą 4.4.2 androidą), o užbrikint nelabai kyla rankos. Net senukas Sony Ericsson T200 dar voliojasi stalčiuje (kartą jau buvo prireikę).... Bet kuriuo atveju, turime pradėt nuo savęs. Kai matau tuos "Climate change" forumus - vemt verčia. Gauja didžiausių polluterių.
svetys 2021-10-14 09:08
HardAxe 2021-10-14 09:44
man, pvz, android 6 yra minimumas. Be jo neveikia skandinaviškas elektroninis parašas, o šitas naudojamas jungtis visiškai visur. Nuo banko iki parduotuvės savitarpos portalo. Os nenaujinimas - vienas iš būdų paleisti į atiilsį įrenginius