Vėjo jėgaines į jūrą, o pastotes - po vandeniu: ką tokio sugalvojo škotai?  ()

Jūrinės vėjo jėgainės nėra naujiena - jų bus vis daugiau ir vis didesnių. Tokių parkų kūrimas toliau nuo kranto yra nemažas iššūkis, bet pastotės ir kita infrastruktūra įprastai įkurdinami sausumoje. Tai gali pasikeisti - škotų „Aker Offshore Wind“ paskelbė, kad jau artimiausioje ateityje naudos povandenines pastotes savo vėjų jėgainių parkuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėjo jėgainių statymas atvirame vandenyje turi akivaizdžių privalumų. Visų pirma, jos ten niekam netrukdo, svarbių laivybos kelių galima lengvai išvengti, o ir gyventojų skundų dėl „sudarkyto kraštovaizdžio“ galima išvengti. Antra, jūroje nėra kalnų ir miškų, kurie užstotų vėją. Trečia, čia nėra ir kelių bei kitos infrastruktūros, kuri ribotų vėjo jėgainių dydį. Dėl to ir kuriamos tokios milžiniškos jėgainės kaip „MySE 16.0-242“ ir „Haliade-X 14“.

Jūrinių vėjo jėgainių sujungimas su elektros tinklais yra šioks toks iššūkis, bet tam skirtos technologijos jau egzistuoja. Elektros pastotės, kurios funkcionuoja kaip tarpinės stotelės tarp vėjo jėgainių ir elektros tinklų, visada įrengiamos ant kranto, kur jas lengviau pasiekti techniniam personalui. Tačiau škotų „Aker Offshore Wind“ perkelti pastotę po vandeniu yra logiška.

Taip, prižiūrėti povandeninę pastotę bus sunkiau, bet jos nereikalauja dažnos reguliarios priežiūros. Be to, jūros vanduo veiks kaip natūralus aušinimo skystis, todėl tokioje pastotėje bus mažiau judančių dalių. Galiausiai, pastotė būtų prie vėjo jėgainių parko, todėl infrastruktūra techniškai būtų lengviau planuojama. Na, ir žmonėms galbūt labiau patiktų, jei pastotės būtų paslėptos nuo akių.

 

Jungtinė Karalystė ruošiasi tikram jūrinių vėjo jėgainių parkų statybų bumui. Iki 2035-ųjų šalis ketina savo anglies emisijas sumažinti net 78 %. Todėl dabar netoli Škotijos krantų, kur vyrauja nuolatiniai vėjai, bus statomi didžiuliai jūrinių jėgainių parkai. Bendra šių naujų projektų galia siektų 6000 MW - to pakaktų milijonams Jungtinės Karalystės gyventojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()