Sukūrė ekologišką padangą, kuri tarnaus dar ilgiau nei pati transporto priemonė: kas yra plieninės padangos ir kokia jų paslaptis? (Video)  (7)

Ši plieninė padanga tarnauja visą transporto priemonės eksploatavimo laiką ir net tada gali būti atnaujinta arba visiškai perdirbta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arizonoje įsikūręs startuolis „Global Air Cylinder Wheels“ (GACW), sukūrė naujo tipo padangas (ang. Air Suspension Wheel, ASW), kurioms pagaminti nebereikia naudoti teršiančios gumos. Šių padangų idėjos autorius – išradėjas ir konstrukcijų dinamikos inžinierius Dr. Zoltan Kemeny.

Padangą sudaro mechaninis ratas, daugiausia pagamintas iš plieno, su įmontuota pneumatine pakaba prie pagrindinio cilindro ir dar geriau, kad ji yra ekologiška ir ekonomiška. Taip yra todėl, kad jos eksploatavimo trukmė tokia pati kaip ir ją naudojančios transporto priemonės.

Pasibaigus transporto priemonės naudojimo laikui, ASW padangą galima atnaujinti arba visiškai perdirbti. Tai yra galimybė, kurios guminės padangos tiesiog nesiūlo.

Kaip tai veikia?

 

ASW padanga pakeičia ratlankį, guminę padangą ir grandinę. Joje sujungiama vidinė plieninė stebulė su išoriniu plieniniu būgnu, kuriuos jungia dvylika azotu užpildytų cilindrų ir šeši alyvos amortizatoriai, užtikrinantys pakabos veikimą.

Išorinis būgnas gali būti pritvirtintas varžtais ant pritaikytų poliuretano arba plieninių protektorių, kuriuos galima pakeisti nenuimant rato.

ASW padanga sukurta taip, kad atlaikytų iki 50 % šoninę apkrovą, todėl yra stabilesnė ir saugesnė nei guminė padanga staigiuose posūkiuose.

Kur galima panaudoti?

Viena sritis, kurioje tokio tipo padangos gali būti itin naudingos, yra „Off the Road“ (OTR) - bekelėje.

 

OTR padangos yra masyvios žemės ūkio ir statybinės įrangos padangos. Šios padangos naudojamos vietovėje, kurioje yra didelis susidėvėjimas. Jos taip pat yra gana brangios: kartais kainuoja 75 000 JAV dolerių, o tarnauja vos 6-9 mėnesius.

„Tai didelės išlaidos produktui, kuris nėra ilgalaikis“, – sakė GACW.

Čia itin praverstų ASW padanga. Ji suteikia ilgalaikį ir patvarų variantą ūkio ir statybos transporto priemonėms, kurių nereikia keisti per visą transporto priemonės eksploatavimo laiką.

 

Tačiau neleiskite, kad įmonės susidomėjimas OTR rinka jus apgautų. ASW technologija gali būti pritaikyta visoms transporto priemonėms, kurios šiuo metu naudoja tradicines gumines padangas. Ir tuo GACW planuoja pasinaudoti.

„Šiuo metu mūsų planas yra plėsti platinimo tinklą ir iš tikrųjų pradėti užkariauti padangų pramonę“, – padarė išvadą bendrovė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(4)
(34)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: