Suslėgto oro tinklo „baterija“ keičia žaidimo taisykles: kas tai yra ir kodėl šis energijos kaupimo metodas turi puikią progą? (Video)  (10)

Hidroakumuliacinė elektrinė yra gerai, bet šis metodas gali būti dar geresnis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-11-15 Suslėgto oro tinklo „baterija“ keičia žaidimo taisykles: kas tai yra ir kodėl šis energijos kaupimo metodas turi puikią progą? (Video)  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvi naujos suslėgto oro saugyklos netrukus konkuruos su didžiausiais pasaulyje ne hidroelektriniais įrenginiais ir talpins iki 10 gigavatvalandžių energijos.

Bet kas tiksliai yra pažangus suslėgto oro energijos kaupimas (angl. advanced compressed air energy storage, A-CAES) ir kodėl šis metodas turi puikią progą?

Suslėgtas oras yra vis labiau pažįstamos energijos kaupimo rūšies dalis: tinklą stabilizuojančios baterijos. Kaip Elono Musko „baterijų ferma“ Australijoje ir kitos energijos kaupimo saugyklos, suslėgto oro įrenginio tikslas yra paimti perteklinę atsinaujinančių energijos šaltinių pagamintą energiją, ją saugoti ir tiekti ją atgal į tinklą išaugus poreikiui.

 

Štai kaip veikia A-CAES technologija: perteklinė energija iš tinklo paleidžia oro kompresorių, o suslėgtas oras saugomas gamykloje. Vėliau, kai reikia energijos, suslėgtas oras paleidžia energiją generuojančią turbiną. Įrenginys taip pat kaupia šilumą iš oro, kad vėliau būtų lengviau išlyginti turbinos procesą.

Nors panašių sistemų efektyvumas svyruoja nuo 40 iki 50 proc., pranešama, kad naujoji „Hydrostor“, pagrindinės pasaulinės hidroelektrinių saugyklų statybos lyderės, sistema siekia 60 procentų, teigia „Quartz“.

 

„Hydostor“ suslėgtą orą laikys rezervuare, kuris iš dalies užpildytas vandeniu, kad subalansuotų slėgį. Visa sistema sukaups tiek energijos, kad elektros tinklus aprūpintų energija iki 12 val. Ir planuojamos dvi gamyklos. Pirmoji gamykla bus pastatyta Rosamond mieste, Kalifornijoje, o antroji vieta dar planuojama.

Energijos saugojimas suslėgtu oru dažnai lyginamas su hidroakumuliacinėmis ir panašioms jėgainėmis (kaip Kruonio HAE), kurioms priklauso 95  % saugomos pasaulio energijos. „Hydrostor“ teigia, kad tokioms jėgainėms reikia labai daug vietos, mažesniu masteliu jos neveikia. „Hydrostor“ energijos saugyklos bus po žeme ir užims palyginti nedidelį plotą.

 

Pirmoji iš dviejų „Hydrostor“ gamyklų turėtų būti atidaryta 2026 m., o bendrovė teigia, kad jos sistema veiks apie 50 metų, todėl ji tarnaus daug ilgiau nei beveik bet kuri tokio tipo energijos saugykla. Be to, „Hydrostor“ technologiją galima pritaikyti įvairioms vietovėms. Todėl tikimasi, kad tai taps populiariu elektros tinklų stabilizavimo sprendimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(2)
(33)

Komentarai (10)