Pastatas, prie kurio stabteli net patys Niujorko gyventojai: kodėl jame nėra nė vieno lango? (Foto, Video)  ()

Niujorke, Manhatano administraciniame centre, Thomaso g. 33 stovi 168 m aukščio betono statinys, dengtas granito plokštėmis. Net ir Niujorke, kuriame žmonės įpratę prie dangoraižių, daugelis stabteli ir pakelia akis į šį intriguojamą statinį – tiesa, juos glumina ne statinio aukštis, o tvirtovę primenantis dizainas. Pastato fasadas – visiškai be langų, neskaitant ventiliacijos angų šonuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastatas priklauso daugianacionalinei telekomunikacijų kompanijai „AT&T“, tai – tikra tvirtovė, pastatyta 1974 m. „AT&T“ atstovai paprašė architekto Johno Carlo Warnecke pastatyti tokią struktūrą, kuri atlaikytų branduolinius sprogimus ir dvi savaites po sprogimo saugotų esančius pastate žmones nuo radioaktyviųjų dulkių. Tuo laikotarpiu tokie nuogąstavimai buvo įprastas dalykas, o „AT&T“ norėjo būti tikra, kad brangi jų įranga nenukentės.

Pastatas buvo skirtas tarptautinio telefono ryšio įrangai (jis netgi vadinosi „Long Lines Building“ – lit. Tarptautinio telefono ryšio pastatas). Šiai įrangai reikėjo saugios aplinkos ir daug vietos, todėl dangoraižio aukštai yra aukštesni nei vidutinio aukščio. Aukšto aukštis – beveik 5,5 m. Pats statinys atitinka 40 aukštų dangoraižio aukštį, bet realiai jame yra 29 aukštai, be to, viskas sukonstruota taip, kad atlaikytų didžiulį svorį.

 

„AT&T“ tarptautinio telefono ryšio kompanija veikė iki 1999 m., vėliau kompanija išsikėlė iš pastato – į kitą statinį, esantį už kelių kvartalų. Dabar dalyje statinio įrengtos duomenų saugyklos.

 

Kai „AT&T“ kompanija išsikėlė, statinys vadinamas tiesiog gatvės pavadinimu ir numeriu – kaip daugelis Niujorko komercinės paskirties statinių.

Kaip rašoma „New York Times“, „AT&T“ buvo pastatę kelis statinius (beveik) be langų, kuriuose veikė telefono ryšio kompanija. Panašus statinys stovi Hiustone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(38)
(2)
(36)

Komentarai ()