JAV mokslininkai rado būdą pagaminti nedūžtantį stiklą: tai milžiniškas žingsnis plėtojant perovskitų nanokristalų technologiją  ()

Suskilę telefonų ekranai gali tapti praeitimi, ir už tai reikės dėkoti persilaužimą pasiekusiam tyrimui, kuris buvo atliktas Kvinslando universitete.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulinė mokslininkų komanda, vadovaujama Kvinslando universiteto mokslų daktaro Jingwei Hou, profesoriaus Lianzhou Wango ir profesorės Vicki Chen, išrado technologiją, kaip gaminti naujos kartos kompozitį stiklą, skirtą šviesos diodų (LED) lemputėms ir išmaniųjų telefonų, televizorių bei kompiuterių ekranams, rašo scitechdaily.com.

Šis atradimas suteiks galimybę gaminti stiklinius ekranus, kurie bus ne tik nedūžtantys, bet ir užtikrins kristalų skaidrumo vaizdo kokybę.

J. Hou sakė, kad šis atradimas yra milžiniškas žingsnis pirmyn plėtojant perovskitų nanokristalų technologiją, nes anksčiau mokslininkams panaudoti šią technologiją pavykdavo tik itin sausoje laboratorinėje aplinkoje.

„Emituojančios medžiagos yra pagamintos iš nanokristalų, kurie vadinami švino halido perovskitais, – sakė jis. – Jie gali surinkti saulės spindulius ir paversti juos atsinaujinančia elektra – taip jie atlieka itin svarbų vaidmenį nebrangiai kainuojančiuose, bet itin didelio efektyvumo naujosios kartos saulės elementuose ir tokiose daug žadančiose srityse kaip apšvietimas“.

„Deja, bet šie nanokristalai yra itin jautrūs šviesai, karščiui, orui ir vandeniui – net mūsų oro drėgmė dabartinius prietaisus sugadintų vos per kelias minutes“.

 

„Mūsų chemijos inžinierių ir medžiagų mokslininkų komanda išrado procesą, kurio metu nanokristalai įvyniojami ar surišami į porėtą stiklą“.

„Šis procesas leidžia stabilizuoti medžiagas, padidina jų efektyvumą ir neleidžia toksiškiems švino jonams ištrūkti iš medžiagos“.

J. Hou sakė, kad ši technologija yra lanksti ir pritaikoma daugelyje sričių.

„Šiuo metu QLED, arba kvantinių taškų šviesos diodų ekranai, laikomi pačia geriausia technologija perteikiant vaizdą“, – sakė jis.

„Šis tyrimas leis mums patobulinti šią nanokristalų technologiją, pasiūlant pribloškiančią vaizdo kokybę ir atsparumą“.

 

Profesorė Vicky Chen sakė, kad tai yra jaudinantis pasiekimas.

„Nanokristalai ne tik bus tvirtesni, bet ir jų optoelektronines savybes galėsime suderinti su fantastišku šviesos emisijos efektyvumu ir itin pageidaujamais baltos spalvos šviesos diodais“, - sakė V. Chen.

„Šis atradimas atvers kelią naujos kartos nanokristalų stiklo kompozitams, kurie bus naudojami energijos konversijai ir katalizei“.

Jų pasiekti rezultatai buvo publikuoti žurnale „Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()