Etiopija pradeda gaminti elektros energiją iš prieštaringos Nilo megaužtvankos: Egiptas net grasino ją sunaikinti karinėmis priemonėmis (Foto, Video)  (7)

Prieštaringai vertinama Etiopijos užtvanka prie Mėlynojo Nilo upės sekmadienį pirmą kartą pradėjo gaminti elektrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmed, lydimas aukšto rango pareigūnų, apžiūrėjo elektros energijos gamybos stotį ir paspaudė daugybę mygtukų elektroniniame ekrane, o tai, pasak pareigūnų, inicijavo elektros gamybos pradžią. Abiy tai apibūdino kaip „naujos eros gimimą“.

Didžioji Etiopijos renesanso užtvanka (GERD) yra didžiausia hidroelektrinė Afrikoje, tačiau ji buvo regioninių ginčų centre nuo tada, kai 2011 m.buvo pradėti jos statybos darbai. Užtvanka, esanti vakariniame Benishangul-Gumuz regione, yra nesutarimų tarp Etiopijos, Egipto ir Sudano šaltinis.

Etiopijos žemupio kaimynai Egiptas ir Sudanas užtvanką vertina kaip grėsmę dėl jų priklausomybės nuo Nilo vandenų, o Adis Abeba mano, kad tai būtina Etiopijos elektrifikacijai ir plėtrai.

 

Tačiau Abiy atmetė šiuo susirūpinimus: „Kaip matote, šis vanduo generuos energiją, tekėdamas į Sudaną ir Egiptą, priešingai nei gandai, kad Etiopijos žmonės ir vyriausybė užtvenkia vandenį. Vienintelis Etiopijos troškimas yra apsirūpinti elektros energija ir ištraukti šalį iš skurdo, kuriame šiuo metu esame“, – sakė jis.

Tikimasi, kad 3,7 milijardo eurų vertės projektas galiausiai pagamins daugiau nei 5000 megavatų elektros energijos, o tai daugiau nei dvigubai padidins Etiopijos elektros gamybą.

 

Šiuo metu veikia tik viena iš 13 turbinų, kurios instaliuota galia – 375 megavatai.

Antroji turbina pradės veikti per kelis mėnesius, po ceremonijos sakė projekto vadovas Kifle Horo ir pridūrė, kad šiuo metu tikimasi, kad projektas bus visiškai užbaigtas 2024 m.

145 metrų aukščio užtvanka yra prie Mėlynojo Nilo upės Vakarų Etiopijos Benishangul-Gumuz regione, netoli sienos su Sudanu.

Egiptas, kurio apie 97 procentus drėkinimo ir geriamojo vandens dalis priklauso nuo Nilo, užtvanką vertina kaip egzistencinę grėsmę. Vienu metu Egiptas net svarstė sunaikinti statomą užtvanką kariniais būdais.

 

Sudanas tikisi, kad šis projektas sureguliuos kasmetinius potvynius, tačiau baiminasi, kad nesutarus dėl GERD veiklos gali būti pažeistos jo paties užtvankos.

Abi šalys siekė, kad Etiopija sudarytų įpareigojantį susitarimą dėl didžiulės užtvankos užpildymo ir eksploatavimo, tačiau derybose, kurias globoja Afrikos Sąjunga (AS), nepavyko pasiekti proveržio.

Didžiulio GERD rezervuaro užpildymo procesas prasidėjo 2020 m., o tų pačių metų liepą Etiopija paskelbė, kad jis pasiekė tikslą – 4,9 mlrd. kubinių metrų tūrį. Bendra rezervuaro talpa yra 74 milijardai kubinių metrų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(1)
(34)

Komentarai (7)