[Karšta tema] Ukrainos žvalgyba skelbia apie Rusijos planą įvesti karo padėtį - kokios to priežastys?  ()

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksėjus Danilovas teigia, kad turi duomenų, jog Rusijos Federacijoje kovo 4 dieną bus įvesta karo padėtis. Ką tai reiškia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Danilovas teigia, kad jam prieinami žvalgybos duomenys rodo, kad visoje Rusijoje bus įvesta karo padėtis ir tai įvyks jau kovo 4 dieną. Tai - stebinanti naujiena, nes Rusija net nenori vadinti invazijos į Ukrainą karu. Karo padėtis Rusijoje skelbiama tuo atveju, jei šalis patiria agresiją. Pagal įstatymus, pagrindu gali tapti invazija į Rusiją, bombardavimas, karinis Rusijos uostų blokavimas, kitos šalies leidimas naudoti jos teritoriją Rusijos puolimui. Karo padėtis Rusijoje gali būti skelbiama ir dėl ne tokių akivaizdžių veiksnių. Pavyzdžiui, karo padėtis gali būti įvedama, jei  kitos šalies veiksmai primena pasiruošimą agresijai. Prie to galima pritempti ir NATO karių telkimą rytinėse aljanso teritorijose. Galiausiai, karo padėtis gali būti įvedama ir jei Rusijos kariai yra puolami kitose teritorijose.

Karo padėtis Rusijoje leistų keisti šaukimo į karinę tarnybą tvarką, didinti institucijų veikimo slaptumą, įvesti gyventojų judėjimo kontrolės priemones (įskaitant komendanto valandą), apriboti kai kurių prekių pardavimus. Kariai galės apieškoti gyventojus, paimti privačią nuosavybę, siųsti civilius dirbti saugumo srityje, sulaikyti bet kokį įtarimą keliančius užsieniečius, riboti žmonių išvykimą ir atvykimą. Savaime aišku, būtų apribota ir informacijos laisvė, laikinai uždaromos kai kurios organizacijos.

Kam to reikia? Na, tai gali būti dar vienas demonstratyvus eskalacijos etapas. Pretekstu gali tapti NATO karių atvykimas į Baltijos šalis, Lenkiją ir Rumuniją ar netgi ekonominės sankcijos. Taip Rusija gali bandyti parodyti, kad yra pasiruošusi viskam. Egzistuoja tikimybė, kad karo padėtis būtų įvedama kaip pasiruošimas atsakui į planuojamus didesnius karinius veiksmus - pavyzdžiui, ypatingai agresyvų Kijevo puolimą ar ypatingai galingų ginklų panaudojimą.

 

Kita galima priežastis - ekonominės krizės pasekmių valdymas. Karo padėtis leistų lengviau valstybės reikmėms naudoti privačią nuosavybę, apriboti ekonominę gyventojų veiklą. Prancūzijos politikai sankcijas jau pavadino „ekonominiu karu“ - tokio preteksto Rusijai gali pakakti. 

Tačiau labiausiai tikėtina tai, kad Rusija ruošiasi pilietiniams neramumams. Danilovas teigia, kad Maskvos ir Sankt Peterburgo inteligentija supranta, kad vyksta ir nėra patenkinti. Danilvas taip pat turi duomenų, kad ir Rusijos valdžioje esantys žmonės nebesupranta, kas vyksta Putino galvoje.  Karo padėtis, žinoma, visiškai draudžia masinius susibūrimus ir protestus bei suteikia galimybę juos malšinti praktiškai bet kokiomis priemonėmis.

 

Rusijos opozicijos likučiai, skatinami kalėjime sėdinčio Aleksejaus Navalno, Michailo Chodorkovskio bei Gario Kasparovo, sekmadienį planuoja didelius protestus.

Tiesa, būtina pabrėžti, kad dabar tai - gandai ir jų neįmanoma patikrinti. Ukrainos žvalgybos duomenys dažnai buvo tikslūs. Be to, Maskvos gyventojai praneša, kad požeminėse aikštelėse pastebėjo daugiau kaupiamos policijos ir net karinės technikos, nors patikimų nuotraukų kol kas nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()