[Žinios trumpai] Kremliaus koridoriuose - šokas, nepasitenkinimas ir baimė  (3)

V. Putinas save apsupo žmonėmis, linkusiais pritarti jo idėjoms. Visi jie - labai turtingi žmonės, nors didelė dalis tų turtų yra neoficialūs. Tačiau sklando gandai, kad nepasitenkinimas Putino sprendimai jaučiamas ir Kremliaus koridoriuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepriklausoma naujienų tarnyba Agents.media, kurios įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius yra Romanas Badaninas, rado būdų pasikalbėti su keliais Kremliaus žmonėmis. Jie atskleidė, kad daug aukšto rango ministrų ir valstybinių kompanijų vadovų nebuvo pasirengę Putino sprendimui įsiveržti į Ukrainą. Kai kurie iš jų buvo tiesiog šokiruoti, nes manė, kad Putino sprendimai apsiribos Luhansko ir Donecko respublikomis.

Be to, Rusijos valdžia nebuvo pasiruošusi ir tokio masto sankcijoms. Nors SWIFT atjungimas buvo svarstomas ir netgi buvo atliekamos simuliacijos, kas nutiktų tokios reakcijos atveju, Rusija nebuvo pasiruošusi atsargos fondų įšaldymui. Ar masiniam Vakarų kompanijų atsitraukimui iš Rusijos. Buvo manoma, kad sankcijos bus griežtos, bet daug labiau ribotos apimties.

Teigiama, kad dar 2014 metais buvo apskaičiuoti Luhansko ir Donecko prisijungimo kaštai. Tuomet buvo nuspręsta, kad tai - per brangu. Dabar, po 8 metų, judesiai šioje srityje buvo planuojami, tačiau karas nustebino ir šokiravo ne vieną Kremliaus darbuotoją. Su žurnalistais kalbėję anonimai teigė, kad situacija ir nuotaika Kremliuje chaotiška, bet atsistatydinti negalima, nes šiuo atveju tai būtų prilyginta išdavystei ir tektų keliauti į kalėjimą.

Unian.net apie situaciją kalba dar aštriau - „Putinas išprotėjo“ skelbiama tiesiai antraštėje. Teigiama, kad daug Rusijos politinių lyderių mano, kad jų prezidentas tiesiog išsikraustė iš proto, jo būklė nėra adekvati. Rusijos elitas evakuoja savo šeimas ir draugus - turtingi rusai keliauja į Gruziją, Izraelį, Jungtinius Arabų Emyratus. Teigiama, kad jie netgi galvoja apie vietas, kur galėtų išgyventi branduolinį karą.

 

Sunku tikėti tokiais gandais, nes Putinas save apsupo sau labai artimais žmonėmis. Tačiau vidinis spaudimas gali daryti įtaką. „Lukoil“, viena iš didžiausių Rusijos kompanijų, kuri, žinoma, pastarosiomis dienomis patyrė aštrų akcijų smukimą, pasisakė prieš karą Ukrainoje. Tai - pirmoji didelė kompanija, kuri atvirai užėmė tokią poziciją, bet manoma, kad jos pavyzdžiu greitai gali pasekti ir daugiau įmonių. Tai būtų akivaizdus ženklas, kad oligarchai spaudžia Putiną greičiau užbaigti jo pradėtą konfliktą, kad būtų galima po truputį atstatyti santykius su Vakarais.

(60)
(3)
(57)

Komentarai (3)