[Karšta tema] Kuo ypatingas sovietinis „Stinger“ analogas – raketos „Strela-2", kurias Vokietija siunčia į Ukrainą (Foto, Video)  (1)

Vokietija siunčia į Ukrainą 2700 siaubingų sovietų gamybos priešlėktuvinių ginklų „Strela-2“, kad padėtų atremti Rusijos puolimą. Kas tai per ginklas?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-05 [Karšta tema] Kuo ypatingas sovietinis „Stinger“ analogas – raketos „Strela-2", kurias Vokietija siunčia į Ukrainą (Foto, Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

9K32 „Strela-2“ (NATO šaukinys SA-7 „Grail“) yra lengvasvoris, nuo peties šaunamas, žemė-oras raketų sistema. Ji skirta numušti orlaivius, skrendančius mažame aukštyje su pasyviu infraraudonųjų spindulių nukreipimo valdymu ir sunaikinant juos naudojant didelę sprogstamą kovinę galvutę.

„Strela-2“ buvo pirmosios kartos sovietinės nuo peties paleidžiamos oro gynybos raketos. Tai JAV priešlėktuvinės raketos „FIM-43 Redeye“ klonas. Nuo peties paleidžiama „Strela-2“ neturi nieko bendra su ankstesne transporto priemonėje montuojama „Strela-1“. „Strela-2“ buvo naudojama nuo 1968 m.

„Strela-2“ buvo plačiai naudojama sovietų ginkluotųjų pajėgų. Ji buvo eksportuota į Varšuvos pakto šalis, sovietų sąjungininkus ir šalis, kuriose išplito sovietų įtaka. Ši raketa buvo gaminama Bulgarijoje, Kinijoje, Čekoslovakijoje, Egipte, Lenkijoje, Rumunijoje ir Jugoslavijoje. Kinija, Egiptas ir Jugoslavija netgi sukūrė savo patobulintas šios raketos versijas.

 

„Strela-2“ veikimas yra panašus į kitas žemė-oras sistemas, tokias kaip „Red Eye“ ar „Stinger“. Raketa įkišama į paleidimo įrenginį prieš paleidžiant. Paleidimo įrenginį galima perkrauti iki 5 kartų. Po to jis sunaikinamas.

„Strela-2“ yra įprastinio dizaino. Tai infraraudonųjų spindulių valdoma raketa su ieškikliu nosyje. Po to seka kovinės galvutės skyrius ir raketos variklis. Stiprintuvas paleidžia raketą iš rankenos paleidimo įrenginio ir užtikrina pradinį greitį. Raketa turi keturis mažus sparnus priekyje, kad būtų galima valdyti, ir didesnius sulankstomus sparnus šalia antgalio, kad būtų užtikrintas stabilumas. Rankenos paleidimo įrenginį sudaro paleidimo vamzdis, taikiklio blokas, akumuliatoriaus blokas ir paleidimo grupė.

 

„Strela-2“ naudoja infraraudonųjų spindulių ieškiklį, kurį gana lengva suklaidinti raketomis. Kovos galvutė taip pat gana maža. Originalios „Strela-2“ maksimalus nuotolis yra 3,4 km, o veikimo aukštis – iki 1,5 km.

„Strela-2“ yra labai mobili sistema, nes raketą ir jos rankenos paleidimo įrenginį galima nešiotis net ir didesniais nuotoliais. Sistemą valdo vienas asmuo.

„Strela-2“ buvo naudojama daugybėje karų ir karinių konfliktų metu. Pirmą kartą ji buvo panaudotas Egipte 1968 metais karo su Izraeliu metu. 1968–1970 metais iš viso buvo paleistos 99 raketos, kurios numušė 36 Izraelio lėktuvus. 1973 m. egiptiečiai šiomis iš peties paleidžiamomis raketomis pataikė dar 31 Izraelio lėktuvą.

Kovos patirtis atskleidė, kad „Strela-2“ nebuvo pakankamai efektyvus. Atrodė, kad raketos pataikydavo į lėktuvų uodegos dalis, kurios turėjo mažai gyvybiškai svarbių sistemų. Be to, raketos negalėjo padaryti pakankamai žalos dėl mažų kovinių galvučių. Nemažai apgadintų lėktuvų sugebėjo grįžti į savo bazes ir po trumpo remonto vėl skrido. Kartais sugedusių lėktuvų remontas užtrukdavo vos porą valandų. Todėl „Strela-2“ sulaukė patobulinimo „Strela-2M“.

 

„Strela-2M“ yra patobulinta versija. Ji buvo sukurta netrukus po „Strela-2“ pristatymo – 1970 m. Joje naudojama patobulinta 9M32M raketa. Ieškiklis yra jautresnis, tačiau jam vis tiek trūko apsaugos nuo atsakomųjų priemonių. Maksimalus ugnies nuotolis – 4,2 km, o didžiausias aukštis – 2,3 km.

„Strela-3“ yra dar kartą patobulinta versija, sukurta 1974 m. Ši raketa turėjo naują ir žymiai jautresnį ieškiklį. Ji nebebuvo jautri foniniams trukdžiams, tokiems kaip lietus, rūkas, Saulė ir debesuota aplinka. Didžiausias jo nuotolis yra 4,5 km, o didžiausias aukštis - 3 km.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai (1)