[Karšta tema] Putinas sako, kad ekonominės sankcijos Rusijai pritaikytos be reikalo - tikisi, kad pasauliniai santykiai normalizuosis  (3)

Vladimiras Putinas penktadienį nuotoliniu būdu sakė kalbą Kaliningrado kelto vėliavos iškėlimo ceremonijoje. Jis pasakė daug keistų dalykų, nes, žinoma, didžiausią dėmesį skyrė Ukrainai ir santykiams su Vakarais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos valdžia yra linkusi nuvertinti sankcijų reikšmę šalies ekonomikai, tačiau akivaizdu, kad skausmas yra jaučiamas.

„Manau, visi turėtų pagalvoti apie santykių normalizavimą ir grįžimą prie įprastos kooperacijos“, penktadienį sakė Putinas. Jis teigė, kad nereikia aštrinti situacijos, o Rusijos veiksmai Ukrainoje buvo tik atsakas į Rusijai nedraugiškus veiksmus. Tiesa, Putinas pabrėžė, kad sankcijas taikančios šalys pirmiausia žaloja save - „Jei kas nors nenori bendradarbiauti ir taip kenkia sau, jie, žinoma, pakenkia ir mums“. Putinas teigė, kad nėra reikalo įvesti sankcijas.

Tiesa, Putinas taip pat pakartojo, kad Rusija išspręs sankcijų sukeltas problemas, o pati situacija gali būti net ir naudinga - „Kai kuriuos projektus teks pastumti į dešinę, kad surinktume papildomas kompetencijas. Bet išspręsim priešais mus esančias problemas. Galiausiai, mums tai netgi bus naudinga, nes turėsime papildomas kompetencijas“. Kitaip tariant, problemų sprendimas Rusijai suteiks įgūdžių, kurie vėliau padės tokias problemas spręsti efektyviau.

Vakarai, žinoma, su tuo nesutiktų - sankcijų poreikis yra labai didelis. Rusija ne tik įsiveržė į Ukrainą, nors jai ne kartą buvo pasiūlytas diplomatinis sprendimas, ji dar ir atakuoja gyvenamuosius rajonus. Be to, NATO turi įrodymų, kad naudojama ypatingai civiliams pavojinga kasetinė amunicija, kuri tose vietovėse problemų kels ir daug metų po karo. Rusija ir Vakarams grasino branduoliniu ginklu. Galiausiai, Rusijoje vis labiau ribojama žodžio ir informacijos laisvė - blokuojami „Facebook“ bei „Twitter“ tinklai, spaudžiami užsienio žurnalistai, uždaromos paskutinės kritiškos televizijos, įvestos ypatingai griežtos bausmės už „netikrų naujienų“ skleidimą.

 

Kremliaus koridoriuose kalbama, kad Vakarų sankcijos buvo netikėtai griežtos. Nors atjungimo nuo SWIFT buvo tikimasi ir tam buvo ruošiamasi, Rusijos valdančiuosius nustebino šalies rezervų įšaldymas, o oligarchus pykdo konfiskuojamas jų turtas. „Lukoil“ tapo pirmaja didele kompanija, atvirai pasisakiusia prieš karą Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(51)
(3)
(48)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: