„Anonymous“ teigia įsilaužę į Rusijos šnipinėjimo palydovus: nutekino kosmoso misijų failus  ()

Su „Anonymous“ susijusi programišių grupuotė įsilaužė į Rusijos kosmoso tyrimų svetainę ir teigia nutekinusi misijų failus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su „Anonymous“ susijusi grupuotė apgadino Rusijos kosmoso tyrimų institutui (IKI) priklausančią svetainę ir nutekino failus, kurie, kaip teigiama, priklauso Rusijos kosmoso agentūrai „Roskosmos“.

Kaip pranešė „Vice“, atrodo, kad įsilaužėliai įsilaužė į vieną IKI svetainės subdomeną, nors kiti subdomenai tebėra prieinami. Pažeista svetainės dalis susijusi su Pasaulinės kosminės ultravioletinės observatorijos (WSO-UV) projektu, panašiu į „Hubble“ kosminį teleskopą ir planuojamu paleisti 2025 m.

Populiari „Twitter“ paskyra, susijusi su laisvai organizuotu judėjimu „Anonymous“, ketvirtadienio rytą pasidalijo informacija ir priskyrė šį veiksmą grupei, žinomai kaip v0g3lSec.

11 val. Lietuvos laiku svetainė uv.ikiweb.ru buvo nepasiekiama.

Paskyroje „YourAnonNews“ taip pat buvo pasidalinta nuoroda į debesyje įdėtą zip failą, kuriame teigiama, kad tai yra Rusijos kosmoso agentūros nutekinti duomenys. Kaip praneša „Vice“, atsisiunčiamoje rinkmenoje yra ranka rašytų formų, PDF failų, taip pat Mėnulio misijų aprašymai. Tiesa, „The Verge“ negalėjo patvirtinti duomenų autentiškumo, o „Roskosmos“ neigia visus gandus apie galimus pažeidimus, susijusius su IT sistemų saugumu.

 

Trečiadienį aktyvistų grupė „Network Battalion 65“, dar vadinama NB65, tiesiogiai susijusi su „Anonymous“, tviteryje paskelbė žinutę, kad „Roskosmos“ ir Rusija „nebekontroliuoja savo šnipinėjimo palydovų“ ir kad visas palydovų valdymo centras buvo išjungtas. Šie duomenys nėra oficialiai nei patvirtinti, nei paneigti, tačiau, kaip rašo „Reuters“, Maskva teigia, kad bet kokį įsilaužimą į jos palydovus traktuos kaip karo pateisinimą.

 

 

Tęsiantis Rusijos ir Ukrainos karui, kibernetinėje srityje daugėja veikėjų, rengiančių operacijas prieš Rusiją ir jos sąjungininkus, o duomenų nutekinimas tampa strategine priemone. Be NB65, įsilaužėlių grupė, žinoma pavadinimu „AgainstTheWest“, teigė įsilaužusi į branduolinės energetikos bendrovę „Rosatom“, kita grupė, veikianti pavadinimu „Anonymous Liberland“, paviešino 200 GB elektroninių laiškų, paimtų iš Baltarusijos gynybos rangovo „Tetraedr“, rašo „The Verge“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()