[Karšta tema] Esame per žingsnį nuo pasaulinės katastrofos – kodėl karas Ukrainoje kelia grėsmę lustų pramonei  ()

Ukrainos krizė sukėlė susirūpinimą dėl pasaulinės puslaidininkių tiekimo grandinės stabilumo. Kol kas lustų gamintojai teigia, kad dėl žaliavų kaupimo ir diversifikuotų pirkimų strategijų tiesioginės rizikos nėra, tačiau jie ieško alternatyvių tiekėjų, kad išvengtų galimų trikdžių ateityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija vasario 24 dieną pradėjo plataus masto ataką prieš Ukrainą, o tai paskatino keletą šalių apsvarstyti naujų sankcijų taikymą Ukrainai. Vietinėms gamykloms ketvirtadienį užsidarius, kai kurios technologijų ir automobilių pramonės įmonės nerimauja dėl galimo poveikio pasaulinei tiekimo grandinei.

„Techcet“ analitikų teigimu, abi šalys tiekia didelį kiekį medžiagų, reikalingų lustams gaminti. Ukraina tiekia daugiau nei 90 procentų JAV naudojamo puslaidininkinio neono, o 35 procentai į JAV importuojamo paladžio yra iš Rusijos. Gamintojai gali turėti tam tikrų reikalingų medžiagų ir dujų atsargų, tačiau tai nereiškia, kad jie yra visiškai apsaugoti nuo trikdžių.

Nors geopolitinis sukrėtimas dėl besitęsiančio karinio konflikto yra nepaneigiamas, lustų gamintojai bando sumažinti baimes dėl lustų trūkumo. Puslaidininkių pramonės asociacijos (SIA) duomenimis, Rusija perka tik 0,1 procento viso pasaulio lustų, o jos įsiveržimas į Ukrainą nekelia jokios tiesioginės tiekimo sutrikimo rizikos.

Tokios įmonės kaip „ASML“, gaminančios EUV litografijos įrangą, ir gamintojas „Micron“ atmeta didelių sutrikimų galimybę artimiausiu metu, tačiau dabar jos tiria alternatyvius inertinių dujų šaltinius gamybos reikmėms. „Intel“, „GlobalFoundries“, „SK Hynix“, „United Microelectronics Corp.“ ir „ASE Technology“ taip pat domėjosi šiuo klausimu.

Tai dar vienas priminimas, kad pasaulinė puslaidininkių tiekimo grandinė yra neįtikėtinai sudėtinga ir sutelkta daugelyje šalių. Daugiau nei 90 procentų DRAM ir NAND lustų gaminama Taivane, Japonijoje, Kinijoje, Singapūre ir Pietų Korėjoje. „ASML“ yra vienintelė įmonė, gaminanti pažangią EUV litografijos įrangą, o „Tokyo Electron“ yra vienintelė įmonė, gaminanti EUV fotorezisto dengimo ir ryškinimo sistemas.

 

Liejyklos, tokios kaip „Intel“, „TSMC“ ar „Samsung“, stengiasi suskirstyti gamybą į regionus, tačiau bet koks galimas konfliktas, tarkime, Taivane, yra garantuota nelaimė. Daugiau nei 63 procentai visų lustų yra pagaminti Taivane, o 18 procentų – Pietų Korėjoje, tad tai parodo ir leidžia suprasti pasaulinės puslaidininkių tiekimo grandinės trapumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()