Baisiosios benzino kainos - kur pasaulyje degalai yra brangiausi?  (1)

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą ir pasaulio atsako į tai, naftos kainos šovė į viršų. Socialiniuose tinkluose galima lengvai rasti pasipiktinusių komentarų, kaltinančių Lietuvos valdžią, Europos Sąjungą, visus ir viską. Tačiau 1,8 eurai už benzino litrą kai kuriose kitose šalyse būtų visai nebloga kaina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užbėgant už akių komentarams - taip, kitose šalyse ir pragyvenimo lygis yra kitas. Lyginamas ne degalų įperkamumas, infliacijos lygis, darbingų žmonių skaičius ir statistinio gyventojo plaukų spalva, o tik degalų kainos. Nekreipsime dėmesio net į tai, kad benzinas benzinui nelygus - skirtingose šalyse skiriasi ir standartai.

Pigiausi degalai, kaip galite įsivaizduoti, yra nafta turtingose šalyse. Ypač ten, kur kainos yra reguliuojamos arba visa naftos produktų pramonė priklauso valstybinėms įmonėms. Venesuela yra iš esmės atspari naftos kainų svyravimams - ten benzinas ir dabar kainuoja 0,022-0,025 eurai už litrą. Ir taip, perskaitėte teisingai - litras įprastai nekainuoja nė 3 centų. Kai kainuoja, tai dėl valiutų kursų svyravimų. Libijoje benzino kaina yra vos didesnė - 3-5 euro centai už litrą. Tuo tarpu Irane benzinas kainuoja maždaug 6-8 centus už litrą.

Pigaus benzino įsipiltumėte ir Angoloje, Alžyre, Kuveite, Nigerijoje, Turkmėnistane, Kazachstane - šiose šalyse - čia degalų litro kaina tik šiek tiek peržengia 40 centų ribą arba jos net nesiekia. Benzino litrą už maždaug pusę euro ar vos daugiau galėtumėte įsipilti ir daug kitų šalių, įskaitant Jungtinius Arabų Emyratus, Azerbaidžaną, Egiptą, Boliviją, Omaną, Katarą, Kolumbiją. Bet šio straipsnio antraštė kvietė pažvelgti į brangiausio, o ne pigiausio benzino šalis.

Benzino kaina Honkonge šiuo metu svyruoja ties 2,5 eurų žyma  ir greičiausiai jums skaitant šį straipsnį jau artėja prie 2,6 ar net 2,7 eurų už litrą. Remiantis Fuelo.net duomenimis (kurie atrodo pakankamai patikimi, pasižvalgius po oficialius degalinių tinklų puslapius), daugiau nei 2 eurus benzinas jau kainuoja ir Norvegijoje, Nyderlanduose, Suomijoje, Belgijoje, Danijoje. Tiesa, kai kuriose iš šių šalių tai nėra neįprasta, nes degalams jau ilgą laiką taikomi dideli mokesčiai. Štai dyzelino kaina kai kuriose degalinėse Švedijoje artėja prie 2,8 eurų už litrą, o benzinas kainuoja apie 2,15. Vokietijoje, atrodo, dar galima rasti degalinių, kuriose benzino litras kainuoja mažiau nei 2 eurus, tačiau jums skaitant šį straipsnį tai jau gali būti praeitis. Prancūzijoje bei Graikijoje benzinas daug kur taip pat artėja prie 2 eurų už litrą kainos.

 

 

Degalų kainos priklauso dažnai skiriasi ir nuo degalinės vietos. Kartais degalai gali būti brangesni vien dėl papildomų kaštų, susijusių su degalinės vieta mieste. Arba didesne degalų paklausa. Tačiau didelėje Europos dalyje 2 eurai už benzino litrą jau tampa erzinančia, bet labai tikra norma. Bet ir Senajame Žemyne dar yra santykinai pigaus benzino. Pavyzdžiui, Lenkijoje to paties Fuelo.net duomenimis benzino litras kainuoja apie 1,24 eurus, panaši kaina laikosi ir Vengrijoje. Tuo tarpu Serbijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje ir kai kuriose kitose šalyse benzino litrą dar galima įsigyti už maždaug 1,46 eurus. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai (1)