[Karšta tema] Kas yra antiradarinė raketa? Rusija vieną tokių naudojo ir invazijos į Ukrainą metu (Video)  ()

Antiradarinės raketos skirtos aptikti, sekti ir neutralizuoti priešo radarą, ryšio priemones ir kitus radijo dažnių šaltinius, kurie paprastai yra jų oro gynybos sistemų dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios raketos navigacijos mechanizmą sudaro inercinė navigacijos sistema – kompiuterizuotas mechanizmas, kuris naudoja paties objekto padėties pokyčius – kartu su palydoviniu GPS.

Ji turi „pasyviąją nukreipimo galvutę“ – sistemą, kuri gali aptikti, klasifikuoti ir įtraukti taikinius (šiuo atveju radijo dažnių šaltinius) plačioje dažnių juostoje.

Antiradarinės raketos daugiausia naudojamos pradinėje oro konflikto dalyje, siekiant smogti priešo oro gynybos ištekliams, o taip pat vėlesnėse dalyse, o tai padidina šalies orlaivių išgyvenamumą. Neutralizuoti arba sutrikdyti priešo išankstinio perspėjimo radarų, valdymo sistemų, stebėjimo sistemų, naudojančių radijo dažnius ir teikiančių priešlėktuvinės ginkluotės įvestis, veiklą gali būti labai svarbu.

2013 m. Lenkijos karinių oro pajėgų vadovybės narys Stanisławas Czeszejko paskelbė straipsnį apie tai, kaip šios raketos gali būti panaudotos.

Šis karinis ginklas yra skirtas radaro taikiniams neutralizuoti „nepatekus į priešo oro gynybos sistemos antžeminių elementų (raketų ir statinės artilerijos) smogiamąjį atstumą“.

Tiek Ukrainos, tiek Rusijos kariuomenės turi prieigą prie tokio tipo ginklų. Tačiau kiekvienos šalies antiradarinių raketų galia labai skiriasi.

 

Sovietų Sąjunga sukūrė įvairias antiradarines raketas, viena žinomiausių yra Kh-58. Pranešama, kad NATO šią raketą pavadino „žudike“ dėl jos galios. Pastaraisiais metais Rusija atnaujino šią technologiją ir Kh-31 tapo dominuojančia Rusijos kariuomenės naudojama antiradarine raketa.

Rusijos karinės pajėgos Kh-31 naudojo ir Ukrainoje.

Ukrainos kariškiai turi prieigą prie kur kas mažiau galingų antiradarinių raketų, tokių kaip sovietinio tipo S-300. Tai reiškia, kad skirtingai nei tos, kurias valdo rusai, ukrainiečiai gali bandyti blokuoti atskrendančias raketas, tačiau surasti Rusijos radarą yra daug sunkiau, nes jie neturi skrydžio pranašumo. Tai reiškia, kad Ukrainos pajėgos turės priartėti prie taikinio, todėl kariai ir ginkluotė taptų labiau pažeidžiami.

 

Rusija ir anksčiau naudojo šiuos ginklus. Per 2008 m. Rusijos invaziją į Gruziją antiradarinės raketos buvo panaudotos „visiems Gruzijos radarams panaikinti“ per „palyginti trumpą laiką“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()