[Karšta tema] „Šaltakraujiškas“ aljansas? Kinija gali būti pagrindinė Rusijos karo prieš Ukrainą varomoji jėga (Foto, Video)  (3)

CŽA direktorius Williamas Burnsas neseniai per didelio atgarsio Kapitolijaus kalvoje ketvirtadienį vykusį posėdį pateikė griežtą Rusijos ir Kinijos aljanso įvertinimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-15 [Karšta tema] „Šaltakraujiškas“ aljansas? Kinija gali būti pagrindinė Rusijos karo prieš Ukrainą varomoji jėga (Foto, Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Pareigūnai atidžiai stebi Pekino atsaką į Putino agresiją prieš Ukrainą – ieško lūžio ar harmonijos, palaikymo ar susierzinimo ženklų.

Karui vykstant jau trečią savaitę ir daugėjant civilių aukų, Pekinas bandė likti nuošalyje. Tačiau Xi Jinping galėtų atlikti pagrindinį vaidmenį – arba kariniu ir ekonominiu požiūriu sustiprinant Rusiją, arba spaudžiant Putiną atsitraukti.

Šiame kontekste JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas pirmadienį Romoje susitiko su Kinijos patarėju užsienio politikos klausimais Yang Jiechi.

Pagalba Rusijai atvertų Kiniją didelėms sankcijoms. Atsisakius padėti Rusijai „išliktų galimybė bent jau pasirinktinai bendradarbiauti“ su JAV ir Vakarais.

 

Sullivano ir Yango susitikimas buvo rengiamas kurį laiką, tęsiant lapkritį surengtą virtualų prezidento Joe Bideno ir Xi susitikimą – tuo metu buvo pastangos sumažinti įtampą tarp Vašingtono ir Pekino.

Prieš tai Baltieji rūmai pabrėžė, kad pirmadienio diskusija apims daugybę temų. Tai buvo pirmasis aukšto lygio asmeninis JAV ir Kinijos susitikimas po to, kai praeitą mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Koks yra Kinijos vaidmuo?

Neilgai trukus po susitikimo paskelbimo, „The Washington Post“ ir kiti leidiniai pranešė, kad Rusija paprašė Kinijos karinės technikos, kad padėtų jos karinėms pastangoms, ir ekonominės pagalbos, kad sušvelnintų sankcijų smūgį.

 

Rusija norėtų, kad Kinija įsikištų siekdama sušvelninti sankcijas, sakė Notre Dame teisės mokyklos profesorė Mary Ellen O'Connell, knygos „Ukrainos krizė“ autorė. Pekinas galėtų atlikti konstruktyvų vaidmenį spausdamas Putiną – jei Xi pasirinks tokį kelią. Kuo labiau Rusija tikisi, kad Kinija gali padėti jai išspręsti sankcijų klausimus, Kinija turi svertų Rusijai sustabdyti invaziją“, - sakė ji.

Kinija yra sunkioje padėtyje. Karas didina Kinijos ekonominį susirūpinimą, o Xi nenori papildomos prekybos trinties su Vakarais. Tačiau Pekinas ir Maskva yra vienodai suinteresuoti sumenkinti Amerikos lyderystę pasaulyje ir mesti iššūkį Vakarų demokratijoms.

 

Neseniai, per susitikimą vasarį prasidėjus žiemos olimpinėms žaidynėms Pekine, buvo išplatintas bendras pareiškimas Putino ir Xi, paskelbtas, kuriame išsamiai aprašoma jų „beribė“ draugystė ir bendros pozicijos įvairiais klausimais.

Kuo ilgiau tęsis karas Ukrainoje, tuo nestabilesnė bus Pekino padėtis, nes Kinijos lyderiai sieks išlaikyti ekonominį stabilumą prieš partijos kongresą.

JAV jau perspėjo Kiniją, kad ji neateitų į pagalbą Rusijai Ukrainos kare.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(1)
(14)

Komentarai (3)