[Žinios trumpai] „Tai, kad ištvėrėme 3 dienas, buvo šokas mūsų partneriams, jie iš pradžių net atsisakė padėti“. Ukraina paviešino, kaip vyko derybos su Vakarais pirmosiomis karo dienomis  (4)

Pirmosiomis karo dienomis Vakarai netikėjo, kad Ukraina gali išsilaikyti ilgiau nei 48 valandas ir atsisakė padėti. Tačiau dabar situacija kardinaliai pasikeitė. Tai interviu sakė užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pirmąją karo dieną, vasario 24 d., Ukrainos ambasadorius labai įtakingoje Europos šalyje sėdėjo vienos ministerijos valstybės sekretoriaus kabinete ir pasakė: „Padėkite mums, karas prasidėjo. Padėkite mums nors kažkuo.“ Jis užjaučiamai nusišypsojo į veidą ir atsakė: „Brangusis, būkime atviri, kam jums padėti, jei daugiausiai po 48 valandų viskas baigsis ir ateis nauja realybė. Tai konkretus epizodas, įvykęs itin įtakingoje ES šalyje“, – sakė Kuleba.

Tačiau per artimiausias tris dienas, anot Kulebos, įvyko radikalūs pokyčiai.

„Mes nemiegojome, nevalgėme, negėrėme tris dienas, dirbome su partneriais. Matėme beprecedenčiai griežtas sankcijas (kurių vis dar mažai, jų reikia daugiau). Matėme ginklų tiekimą ir pokyčius. Ne tik retorikoje, bet ir požiūryje. Tai, kad ištvėrėme pirmas tris dienas, buvo šokas mūsų partneriams. Tuo metu jie suprato, kad turi kovoti už Ukrainą. Kad šis suvokimas ateitų, deja, sumokėjome ukrainiečių krauju ir buvo sunaikinti Ukrainos miestai. Pavyzdžiui, Švedija, kuri vienintelį kartą istorijoje kažkam perdavė ginklus – Suomijai 1939 m. – mums padovanojo ginklus. Vokietija pakeitė savo poziciją ir nusprendė ginklų duoti ir mums“, – pabrėžė ministras.

 

Ukrainos užsienio reikalų ministras pridūrė, kad per pirmąsias 7 karo dienas kasdien iš ministrų gaudavo tokias žinutes: „Dmitrijau, mes tau duodame šį bei tą, tokius ginklus ir tokius ginklus. Tikiuosi, kad dar ne vėlu“.

„Jie sutiko! Jie parašė tą pačią frazę, nes visi turėjo tokį skubos jausmą. Dabar visi, su kuriais kalbu, sako du dalykus: mes žavimės jumis, esame įsitikinę jūsų pergale. Taip ir bus. Kitas klausimas – šios pergalės kaina... Tačiau savo veiksmais, didvyriškumu, viskuo – nuo ​​prezidento iki eilinių apkasų – keliame susižavėjimą ir norą mus palaikyti, būti su mumis pergalės akimirką. Todėl, kad ir kaip būtų sunku, dėl mūsų šalies ateities negalime pavargti nuo karo, negalime palūžti. Dabartinė situacija yra unikali. Yra visi pergalės elementai: yra žmonių noras ir gebėjimas kovoti už save, yra valstybės vadovybė, vedanti šiuos žmones į kovą, yra partneriai, kurie duoda mums ginklus, partneriai, kurie taiko sankcijas. Tiesą sakant, tai jau antrasis sankcijų frontas, kurį jie atidarė prieš Rusiją – ir yra finansinė parama Ukrainai. Tai mūsų būsimos pergalės elementai. Esu įsitikinęs, kad ji tikrai ateis“, – pabrėžė Dmitrijus Kuleba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(42)
(0)
(42)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: