[Žinios trumpai] JK imasi veiksmų prieš Rusijos karinio laivyno stiprinimą: išsiunčia specialius „povandeninių laivų medžiotojus“  ()

Didžioji Britanija dislokuoja „povandeninių laivų medžiotojų“ lėktuvus po to, kai Putinas sustiprino karinį jūrų laivyną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JK ketina dislokuoti devynis naujus „povandeninių laivų medžiotojų“ lėktuvus, reaguodama į pranešimus, kad Putinas sustiprino Rusijos povandeninių laivų veiklą.

Lėktuvai bus išsiųsti į Arktį. Pranešama, kad Rusijos karinio jūrų laivyno veikla Šiaurės Atlante pasiekė „šaltojo karo lygį“. Jūrų patrulių lėktuvai „P-8“, dislokuoti kaip naujosios JK Arkties strategijos dalis, yra skirti „medžioti“ povandeninius laivus.

Lėktuvai naudoja specialias stebėjimo technologijas, kad nustatytų povandeninių laivų vietą, įskaitant radarą ir akustinių jutiklių sistemą, prieš įspėdami NATO karo laivus.

Jie taip pat yra ginkluoti torpedomis, kad galėtų sunaikinti požeminius taikinius.

Arkties strategija, kurioje numatomos šalies karinės operacijos regione ateinantį dešimtmetį, buvo paskelbta gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o kelionės į Norvegiją metu.

Wallace'as lankėsi šalyje stebėti „Cold Response“ – didžiausių per tris dešimtmečius šalto oro sąlygomis vykstančių karinių pratybų, kuriose dalyvauja 30 000 NATO karių.

Strategija nurodo naujas grėsmes ir iššūkius, kuriuos sukelia tirpstantis Arkties ledas, dėl kurio Rusija jaučiasi „jautri rizikai, susijusiai su sumažėjusia jūros ledo danga šiauriniame jos flange“.

Priduriama, kad Rusija laiko Arktį „strategiškai svarbia“.

Ataskaitoje pažymima, kad dabar šalis vykdo tiek pat patruliavimų povandeniniais laivais, kiek Sovietų Sąjunga Šaltojo karo metais.

Nuo 2016 metų Rusija taip pat atnaujino dvi Arkties karinio jūrų laivyno bazes – Prano Juozapo Žemėje ir Kotelno saloje.

Strategijoje teigiama: „Nors ši veikla pati savaime nėra tarptautinės teisės pažeidimas, ji kelia iššūkių, turinčių įtakos JK, mūsų sąjungininkių ir partnerių bei Arkties gyventojų interesams, į kuriuos privalome atsižvelgti, būti budrūs ir pasiruošęs reaguoti“.

 

Šaltinis leidiniui „Telegraph“ sakė, kad Arkties militarizacijai vadovauja Rusija, teigdamas, kad JK ir NATO įsikišo siekdamos išlaikyti tarptautinę teisę.

Rusija savo Arkties strategiją pradėjo 2008 m.

Paskutinis iš „P-8“ lėktuvų buvo pristatytas į Karališkųjų oro pajėgų (RAF) Lossiemouth aerodromą sausį, pakeisdamas „Nimrod“ jūrų patrulinį orlaivį, kurio veikla buvo nutraukta 2010 m.

Arkties strategijoje taip pat buvo numatytos „karinių pratybų šalto oro sąlygomis“ planai tokiose šalyse kaip Norvegija ir JAV.

Joje rašoma: „Be karinių pratybų šalto oro sąlygomis Norvegijoje, JK sieks pasinaudoti tolesniais kvietimais ir reguliariai rengti pratybas šalto oro sąlygomis Kanadoje, Suomijoje ir JAV. Siekdama paremti šiuos pajėgumus, JK gynyba išnagrinės galimybes sustiprinti savo pajėgumą šalto oro sąlygomis, siekdama užtikrinti, kad būtų sukurta ir prižiūrima Arkties regionui tinkama įranga, veikla, aplinkos parama ir infrastruktūra.“

 

Savo pareiškime Benas Wallace'as taip pat pažymėjo didėjančius Kinijos karinius pajėgumus Arktyje.

Jis sakė: „Tirpstantis jūros ledas Arktyje atneša ir galimybių, ir grėsmių – Rusija laikosi vis labiau militarizuoto požiūrio į regioną, o Kinija remia savo siūlomą Poliarinį šilko kelią su įvairia infrastruktūra ir pajėgumais, turinčiais dvejopo naudojimo potencialą.“

„Kadangi regionas tampa vis labiau prieinamas, grėsmės iš kitų pasaulio šalių gali persikelti į Arktį.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()