[Žinios trumpai] Po spaudimo Vokietija pagaliau patvirtino pirmąjį šarvuotos technikos tiekimą Ukrainai iš NATO  (1)

Vokietijos gynybos ministerija nusprendė patvirtinti pėstininkų kovos mašinų (rus. БМП) tiekimą Ukrainai iš buvusios VDR rezervų, kurie šiuo metu yra Čekijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė „Welt am Sonntag“, remdamasi savo šaltiniais. „Spiegel“ pažymi, kad gavo patvirtinimą ir iš savo šaltinių vyriausybėje, rašo „European Pravda“.

Tai 56-58 pėstininkų kovos mašinos (PbV-501, anksčiau žinomos kaip BMP-1), aprūpintos patranka ir kulkosvaidžiais.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje BMP buvo perkelti į Švediją, o vėliau parduoti Čekijos įmonei, kuri dabar nori juos perduoti Ukrainai. Tam reikėjo Vokietijos, kaip kilmės šalies, sutikimo.

Anksčiau, leidinio teigimu, Vokietijos vyriausybė blokavo šiuos bandymus, prasidėjusius 2019 m. Angelos Merkel vyriausybė nenorėjo pritarti šiam sprendimui, teigdama, kad tai pakenktų dialogui su Rusija. Po radikalių Vokietijos politikos pokyčių, prasidėjus plataus masto invazijai, Olafo Scholzo vyriausybė vis dar atsisakė kalbėti apie artilerijos ar tankų tiekimą.

Leidinio teigimu, valdžios pozicijos pasikeitimui akivaizdžiai įtakos turėjo įspūdis apie karą Ukrainoje ir Vakarų sąjungininkų spaudimas.

 

Kovo 30 dieną gynybos ministrė Christine Lambrecht kalbėjosi su savo kolega iš JAV ir paskambino Ukrainos gynybos ministrui per vizitą Vašingtone. Ketvirtadienį Vokietijos gynybos ministerija Prahoje paskelbė, kad vyriausybė pritars BMP perdavimui Ukrainai.

Anot „Spiegel“, šįkart susitarimas iš Berlyno atėjo labai greitai – Čekijos bendrovė, kuri yra dabartinė BMP savininkė, prašymą išsiuntė kovo 24 d.

Kada BMP gali atsidurti Ukrainoje, nežinia, tačiau šis procesas tikrai užtruks kelias savaites, nes pirmiausia reikės įrangą ištestuoti ir suremontuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(52)
(1)
(51)

Komentarai (1)