Karo ekspertai: Vakarų pagalba gali nespėti iki artėjančios kovos dėl Donbaso pradžios  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai teigia, kad agresorius atnaujino puolimą Iziumo sektoriuje, tačiau kol kas neaišku, ar tai reiškia, kad rusai jau sutelkė puolamąsias grupuotes ir dėl to vėl pradėjo pulti. Šiaurinį Donbaso flangą pasiekę rusų kariai, anot jų, dar nepasiruošę vykdyti operacijų ir nėra kovingi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai pirmadienį rašo norintys pasidžiaugti garsesnėmis kalbomis, jog Vakarai Ukrainai perduos sunkiąją ginkluotę, pavyzdžiui, sovietinių modelių tankus.

„Svarbu suprasti, kad tai nebus greitas procesas, artėjančiai kovai dėl Donbaso jie gali ir nespėti. Tačiau signalai labai geri, kadangi kova laukia ilga. Tai dar vienas įrodymas – raktas į geopolitines sėkmes guli kiekvieno pėstininko kišenėje. Kuo jis geriau kaunasi, tuo lengviau diplomatams ir šalies vadovams derėtis“, – rašo ekspertai.

Kijevo kryptyje, anot jų, be didelių pakitimų – ukrainiečiai valo Rusijos kariuomenės likučius visoje kryptyje.

Karybos žinovai teigia, kad toliau stiprinamos pozicijos į pietus nuo Černihivo – išlaisvinta Kolyčivka, Jahidnė ir Ivanivka. Be to, panašu, agresoriaus pajėgų likučiai iš Sumų sektoriaus galutinai traukiasi iš kur atėję.

Charkivo kryptyje, „Locked N’ Loaded“ teigimu, toliau dirba orkų artilerija, o ukrainiečiai jiems skolingi nelieka. Tuo pačiu į Bolgorodą atvyko iš Kijevo krypties perdislokuoti desantininkų daliniai.

Ekspertai teigia, kad šiauriniame flange agresorius atnaujino puolimą Iziumo sektoriuje.

„Nesame tikri, ar tai reiškia, kad orkai jau sutelkė puolamąsias grupuotes ir dėl to vėl pradėjo pulti. Norime tik priminti, kad tankų ir mechanizuoti daliniai pilna apimtimi nepasiekė Iziumo ar Severodonecko sektorių ir žaizdas laižosi Baltarusijoje, Kurse ir Belgorode“, – rašo jie.

„Locked N’ Loaded“ teigimu, tai sėkmingų ukrainiečių operacijų Kijevo kryptyje rezultatas: „Rusijos kariuomenė tikėjosi tyliai ir be nuostolių atsitraukti ir tas pajėgas permesti į Donbasą. Ukrainiečiai turėjo kitą nuomonę ir stipriai praretino orkų pajėgas. Jų ir taip neaukšta moralė dabar žemiau plintuso.“

 

Pasak ekspertų, tie, kurie pasiekė šiaurinį Donbaso flangą dar nepasiruošę vykdyti operacijų ir nėra kovingi – reikia persigrupuoti vietoje, įvertinti žvalgybinę informaciją, planuoti, perskirstyti resursus.

5 – osios armijos, kuri dar Ukrainoje nekariavo, didžioji dalis dar tik juda iš Tolimųjų Rytų. Desantininkų daliniai, kurie sekmadienį atvyko į Belgorodą ir Rostovą prie Dono nėra operacijų rajone.

„Tad panašu, kad šis puolimas kol kas vykdomas vietinėmis jėgomis (6 – os armijos likučiai, separai, samdiniai, kadyrovcai, visokie mokomieji daliniai ir pan.). Ši ataka rodo tam tikrą agresoriaus desperaciją“, – įsitikinę jie.

Anot karo ekspertų, ukrainiečiai kontratakuoja Rubežnojėje, Popasnoje, o tai dar labiau siutina rusus.

 

„Tad neatmestina, kad tokių agresoriaus puolimų gali daugėti, tačiau jei neatvyks pastiprinimas, nebus suformuotos šviežios puolimo grupės, tuomet padėtis šiauriniame flange gali stabilizuotis su perspektyva ukrainiečiams perimti iniciatyvą“, – teigia jie.

Pietų flange ir centre be didelių pakitimų. Ekspertai neatmeta, kad artimiausiu metu okupantai vėl bandysi prasimušti per Velyka Novosilką.

Mariupolis toliau ginasi.

Pietų kryptyje toliau vyksta mūšiai prie Aleksandrivkos.

„Ten jau sunku suprasti kas puola, o kas ginasi. Panašu, agresorius supranta šio miestelio kainą ir bet kokiomis pastangomis bando jį ne tik išlaikyti savo rankose, bet ir nustumti ukrainiečių pajėgas į rytus“, – teigia jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: