Ar tikrai „Pepsi“ priklausė sovietinių karo laivų flotilė? Tikroji istorija kai „Pepsi“ „tapo 6-uoju laivynu pasaulyje“ (Foto, Video)  ()

Teigiama, kad 1989 m. „PepsiCo Inc“ – tarptautinė maisto ir gėrimų gamintoja, gaminanti „Pepsi“ kolą – sudarė susitarimą su Sovietų Sąjunga, pagal kurį gavo didelį povandeninių laivų ir karo laivų parką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Straipsnyje „New York Times“ tuo metu buvo rašoma, kad „PepsiCo“ sandoris su sovietais apėmė 17 povandeninių laivų, kurių kiekvienas kainavo tik 150 000 USD, taip pat kreiseris, fregata ir minininkas.

Keista istorija apie „Pepsi“, bandančią įsigyti sovietinių povandeninių laivų parką, glaudžiai siejasi su giliomis problemomis, su kuriomis XX amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje susidūrė nykstanti SSRS.

Paskutiniu bandymu sugrąžinti gyvybę į sustingusią ekonomiką, Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas pradėjo daugybę perestroikos reformų, kuriomis siekė paskatinti verslumą ir atverti daugiau laisvos prekybos, leidžiančių daugiau bendrauti su Vakarų kapitalizmu.

Tuo tarpu „PepsiCo“ varžėsi dėl viršenybės su savo didžiausiu konkurentu „Coca-Cola“ ir norėjo užmegzti verslą su Maskva, tikėdamasi įsitvirtinti šioje klestinčioje vartotojų rinkoje. Sovietų Sąjungoje jie jau turėjo 21 išpilstymo gamyklą, bet nekantravo atidaryti dar 26.

 

Buvo tik viena problema: pinigai.

Kadangi tarptautiniu mastu sovietinis rublis nebuvo konvertuojama valiuta, buvo sunku gauti pinigų į šalį ir iš jos. Vienas iš būdų tai įveikti buvo prekyba „tvirtomis prekėmis“. Taigi, kai „PepsiCo“ ir Maskva sudarė susitarimą, korporacija sutiko užmokestį paimti natūra – sovietų pastatytus karo laivus.

Atrodė, kad sandoris buvo susijęs su dideliu kiekiu degtinės, kaip ir galima tikėtis. 1990 m. laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad pagal kitą sandorio dalį „PepsiCo“ gavo išskirtines „Stolichnaya“ degtinės platinimo teises JAV ir leido Sovietų Sąjungoje atidaryti du „Pizza Hut“ restoranus – tuo metu „PepsiCo“ priklausantį tinklą – Maskvoje.

 

Dažnai teigiama, kad dėl šio susitarimo „PepsiCo“ techniškai atiteko tuo metu „šeštasis pagal dydį laivynas“: 17 povandeninių laivų eskadrile ir keletu karo laivų.

Kad ir kaip viliojanti būtų ši istorija, būtų šiek tiek sunku šį laivyną pavadinti jūrų pajėgomis. Galima drąsiai teigti, kad ši „Pepsi“ ir Sovietų Sąjungos karo laivų grupė buvo gerokai pralenkusi savo brandą. Povandeniniai laivai ir laivai turėjo būti parduoti į metalo laužą ir tikriausiai buvo pasenusios technologijos, kurios sovietai per daug nesijaudino prarasti.

Tačiau taip pat kyla abejonių, ar sandoris iš tikrųjų įvyko. 1992 m. „Los Angeles Times“ paskelbtame straipsnyje paaiškinama, kad „PepsiCo“ ir Sovietų Sąjungos susitarimas žlugo, kai iširo SSRS, ir planas niekada nebuvo iki galo įgyvendintas, nors galbūt tam tikru momentu buvo susitarta dėl kolos „mainų“ į sovietų laivus.

 

Be to, „History Matters“ vaizdo įrašas rodo (neįvardijant šaltinio), kad buvo atsiskaityta už visus į metalo laužą atiduotus sovietų laivus ir iš tikrųjų sandoris baigėsi tuo, kad SSRS tiesiog „Pepsi“ pristatė krovininius laivus.

Nepaisant to, atrodo, kad „Pepsi“ buvo tikra dėl savo istorijos pusės.

„Mes nuginkluojame Sovietų Sąjungą greičiau nei jūs“, – „PepsiCo“ generalinis direktorius Donaldas M. Kendalas sakė JAV prezidento George'o Busho vyresniojo patarėjui nacionalinio saugumo klausimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()