[Žinios trumpai] JAV branduolinis skydas: kokią branduolinę gynybą turi JAV?  ()

Čia pažvelgsime į dabartinį JAV pajėgumą apsiginti nuo branduolinės atakos ir kiek tai būtų efektyvu. Kokią branduolinę gynybą turi JAV?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antžeminė vidutinio nuotolio sistema (angl. Ground-based Midcourse, GMD) yra Jungtinių Valstijų antibalistinių raketų sistema, skirta apsaugoti visas 50 valstijų nuo riboto nuotolio branduolinių raketų atakos. Tai pasaulinė sistema, GMD ir su ja susiję elementai, apima 15 laiko juostų.  Tai yra vienintelė įranga, kuri šiuo metu veikia gindama žemynines Jungtines Valstijas, ir turi 44 gaudykles, esančias Aliaskoje ir Kalifornijoje. GMD integruoja duomenis iš septynių tipų jutiklių sausumoje, jūroje ir kosmose, sujungtų į ryšių tinklą.

Nors pastarieji šios sistemos bandymai buvo sėkmingi, 2022 m. vasario mėn. Amerikos Fizikos Draugijos (APS) atliktame 54 puslapių tyrime teigiama, kad tai jokiu būdu nėra tobula sistema.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6225

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Kaip pažymima APS tyrime,  bendras sistemos našumas atliekant bandymus buvo netolygus, be to, ji turi daug projektavimo ir kokybės kontrolės problemų.

Tyrime taip pat atkreiptas dėmesys į tai, kad ši sistema buvo bandoma  daug rečiau, nei būdinga tokiai branduolinės gynybos sistemai.

Jame taip pat kyla klausimų, ar ši sistema galėtų veiksmingai įveikti klaidinančias atsakomąsias priemones, kurias gali paleisti atskrendančios priešo raketos, kad išvengtų sunaikinimo ir tvirtinama, kad iki šiol bandymams panaudoti branduolinių užtaisų imitatoriai nebuvo pakankamai realistiški, kad atkartotų branduolinę ataką.

 

Prieš dvejus metus Gynybos departamentas paskelbė apie „sluoksniuotą“ priešraketinės gynybos sistemą, kurios tikslas buvo papildyti GMD.

Viena iš jų yra „Aegis“ sistema, kuri gali šaudyti raketomis iš karinio jūrų laivyno laivų arba sausumos paleidimo įrenginių  ir būtų nukreipta į trumpojo ir vidutinio nuotolio balistines raketas.

Kita yra THAAD – amerikiečių antibalistinės gynybos sistema, skirta numušti trumpo ir vidutinio nuotolio balistines raketas jų galutiniame skrydžio etape (nusileidimo arba sugrįžimo). THAAD gaudytojas neturi kovinės galvutės, bet remiasi savo kinetine smūgio energija, kad sunaikintų atlekiančią  raketą. Kinetinės energijos smūgis sumažina įprastų balistinių raketų kovinių galvučių sprogimo riziką, o branduolinių balistinių raketų kovinė galvutė nesprogsta po kinetinės energijos smūgio.

 

Šios priemonės skirtos apsaugoti JAV, o ne padėti regioninei gynybai už JAV ribų.

Tačiau APS tyrime teigiama, kad lieka neaišku, kaip bus galima atnaujinti šias sistemas, kad būtų galima sėkmingai perimti ICBM visoje JAV dydžio teritorijoje. ICBM – tai tarpžemyninė balistinė raketa, kurios veikimo spindulys yra ne mažesnis kaip 5500 km, daugiausia skirta nešti branduolinius ginklus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()