[Žinios trumpai] „Didysis brolis“: aptikta itin slapta, automatizuotai veikianti interneto sistema, stebinti pasipriešinimo nuotaikas Rusijoje (Draudžiamų temų sąrašas)  ()

Visi „Rusijos visuomenės destabilizavimo faktai“ perduodami FSB, Vidaus reikalų ministerijai ir Rosgvardijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2020 m. „Roskomnadzor“ (RKN) kasdien stebi Rusijos gyventojų protestus internete ir ypač socialiniuose tinkluose, o vėliau įvairioms institucijoms ir teisėsaugos institucijoms perduoda „Rusijos visuomenės destabilizavimo faktus“. Tam naudojama speciali paslėpta sistema, kuri leidžia aptikti antikarines nuotaikas.

Portalas „Medusa“ į pagalbą pasitelkė kolegas iš „The Intercept“, kad ištirtų didelį duomenų nutekėjimą iš „Roskomnadzor“ vadovybės Baškirijos Respublikoje. Žurnalistai suindeksavo šimtus gigabaitų duomenų ir rado paslėptą automatizuotą sistemą „Operatyvinės sąveikos kabinetas“ (AS KOV). Jis nėra įtrauktas į oficialų RKN informacinių sistemų sąrašą, o viešai paminėtas tik du kartus.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6228

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Kaip išsiaiškino „Medusa“, „Operacinės sąveikos kabinetą“ „Roskomdzor“ naudoja nuo 2020 metų, kad nustatytų „įtampos taškus“. Remiantis gautais duomenimis, buvo rengiami kasdieniai pranešimai apie protesto nuotaikas socialiniuose tinkluose ir Rusijos visuomenės „destabilizavimo faktus“. Informacija buvo teikiama FSB centriniam biurui ir vietiniams skyriams, Vidaus reikalų ministerijai, Rosgvardijai, taip pat regionų vyriausybėms ir vyriausiųjų federalinių inspektorių biurams.

Baškirijoje RKN darbuotojai pradėjo prisijungti prie „Operatyvinės sąveikos kabineto“ 2020 m. gruodžio mėn. Tačiau sistemos bandymai prasidėjo anksčiau kitame regione.

 

Informacinės erdvės tyrimas visada prasideda nuo neigiamų publikacijų prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną skaičių. Ir visas „destabilizuojančių temų“ sąrašas buvo sužinotas iš RKN pranešimų.

2022 m. kovo mėn. „destabilizuojančių temų“ sąrašas:

  • Dabartinės Rusijos valdžios kritika, gyvenimo lygio palyginimas;
  • Nesisteminės opozicijos veiklos aprėptis;
  • Sankcijų spaudimas;
  • Teritorinio vientisumo pažeidimas, regionalizavimas;
  • Religiniai ir tautiniai konfliktai;
  • Antimilitarizmas;
  • Seksualinės ir kitos laisvės. Tolerancijos primetimas;
  • Lengvųjų narkotikų legalizavimas;
  • Užsienio politikos agresija, kišimasis į užsienio valstybių vidaus reikalus;
  • Antrojo pasaulinio karo istorijos iškraipymas, provakarietiškas karo rezultatų ir eigos interpretavimas;
  • Tarpvalstybinė kaimyninių valstybių įtaka.

 

Įdomu tai, kad antimilitarizmas į sąrašą įtrauktas ne prasidėjus plataus masto invazijai į Ukrainą. Jis minimas Novosibirsko RKN ataskaitoje 2020 m. rugsėjo mėn. Tai gali būti dar vienas išankstinio Rusijos pasirengimo puolimui patvirtinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()