„Rusija neteko paties didžiausio karinio pajėgumo“. Tai pateks į karo istoriją kaip vienas sėkmingiausių laimėjimų karo metu  ()

Ten, kur ir nugarmėjo, pasiųstas karinis laivas „Moskva“ – milžiniškas praradimas rusų karo mašinai, nes keliais ukrainiečių raketų smūgiais Rusija neteko stipriausio karinio vieneto, kurį turėjo Juodojoje jūroje, sako Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-15 „Rusija neteko paties didžiausio karinio pajėgumo“. Tai pateks į karo istoriją kaip vienas sėkmingiausių laimėjimų karo metu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tiesiog noriu pasakyti, kad Rusija neteko paties didžiausio karinio pajėgumo, kurį turėjo Juodosios jūros laivyne. Įsivaizduokite, 64 priešlėktuvinių raketų paleidimo įrenginiai, kuriuos buvo galima naudoti kelių šimtų kilometrų atstumu“, – aiškino A.Anušauskas.

Ministras nenorėjo prognozuoti, koks bus Rusijos atsakas į tokį pažeminimą, tačiau juokavo, kad Kremlius gali uždrausti rūkyti laivuose.

„Aš neprognozuosiu Rusijos atsako, tegul ji pati apsisprendžia, kaip ji nori atsakyti. Gal uždraus rūkyti laivuose, o gal bus paleistos sparnuotosios raketos į kokį nors civilinį objektą, kas jiems įprasta“, – kalbėjo jis.

Rusijos gynybos ministerija kiek anksčiau teigė, kad Juodosios jūros laivyno flagmane kreiseryje „Moskva“, dalyvavusiame Maskvos kare prieš Ukrainą, sprogo šaudmenys. Ji pridūrė, kad dėl padarytos žalos laivas „prarado pusiausvyrą“, kai buvo velkamas į uostą.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6223

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Tačiau Ukrainos Odesos uostamiesčio karinės administracijos atstovas Serhijus Bratčukas sakė, kad į laivą pataikė ukrainietiškos priešlaivinės raketos „Neptun“.

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys pritarė, kad ukrainiečių nuskandintas laivas buvo iš tiesų rimtas Rusijos ginklas, todėl šį įvykį vadina istoriniu.

„Tas kreizeris – labai rimtas ginklas Juodojoje jūroje, svarbus bendram jūrų pajėgumui. Faktas, kad tai tiek oro gynybos, tiek atakuojančių, raketinių sistemų nešėjas. Galų gale, tai flagmanas – galiu ir apsirikti, bet ar tai tik ne trečias rusų laivas flagmanas, nuskandintas per visą istoriją“, – pastebėjo kariuomenės vadas.

Pentagonas ketvirtadienį pareiškė, kad karinio laivo „Moskva“ nuskendimas po to, kai jį apėmė liepsnos, yra „didelis smūgis“ Rusijos karinėms jūrų pajėgoms Juodojoje jūroje, Maskvai pripažinus, kad laivas nuskendo.

 

186 metrų ilgio „Moskva“ su beveik 500 žmonių įgula yra Rusijos karinio jūrų laivyno Juodojoje jūroje pasididžiavimas. Flagmanas buvo pastatytas 1983 metais kaip sovietų karinio jūrų laivyno kreiseris „Slava“. 2000 metais po remonto jis vėl buvo priimtas į tarnybą ir buvo pervadintas „Moskva“.

Šiemet Rusijos prieš Ukrainą pradėto karo metu iš jo į Ukrainos teritoriją buvo leidžiamos raketos.

Remiantis Ukrainos pranešimais, šis laivas vasarį dalyvavo atakuojant Gyvačių salą. Būtent iš jo rusai ragino saloje buvusius karius pasiduoti, o į tai Ukrainos jūrų pėstininkas Romanas Hrybovas atsakė: „Rusijos karo laive, eik n...“.

 

Ši frazė vėliau tapo Ukrainos pasipriešinimo Rusijos invazijai simboliu.

Nuo karo pradžios iki balandžio 14 dienos Ukrainos kariuomenė sunaikino 5260 vienetų priešo karinės technikos, o iš jos kreiseris „Moskva“ – finansiškai didžiausias Rusijos karinis nuostolis kare su Ukraina. Skaičuojama, kad „Moskva“ Rusijai kainavo 750 mln. dolerių.

Prieš „Moskva“ subombardavimą didžiausias finansinis Rusijos nuostolis buvo didelis transportinis lėktuvas „IL-76“, kurio kaina – 86 mln. JAV dol. Ukrainos kariuomenė iš viso sunaikino 160 Rusijos orlaivių, kurių bendra vertė – 3,8 mlrd. JAV dol.

Po „IL-76“ sunaikintos technikos reitinge rikiuojasi didelis desantinis laivas „Saratov“, kurio spėjama vertė siekia 75 mln. dolerių. Kovo 24 d. jį pamušė Ukrainos pajėgos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Agnė Černiauskaitė
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()