[Žinios trumpai] Ekspertas: net pilnas atjungimas nuo SWIFT ar naftos embargas nesukels tokio žiauraus efekto Rusijai, kaip ši sankcija – tai būtų nokdaunas  (1)

Kokios sankcijos labiausiai pakenks Rusijai ir sustabdys kruviną karą Ukrainoje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visiškas Rusijos atjungimas nuo SWIFT sistemos negalės visam laikui sustabdyti šalies ekonomikos.

Apie tai „YouTube“ kanale „Ukraina 24“ duodamas interviu Natašai Vlaščenkai kalbėjo rusų ekonomistas ir sociologas Vladislavas Inozemcevas.

Anot jo, atjungimo nuo SWIFT veiksnys Rusijos Federacijai nėra kritinis.

„Prisiminkite 1990-ųjų pradžią, nebuvo SWIFT, Rusija taip pat pardavinėjo naftą. Ši akimirka (atjungus nuo SWIFT tarptautinių mokėjimų sistemos – red.) atrodo gražiai, bet iš esmės mažai ką keičia“, – sakė Inozemcevas.

Ekspertas paaiškino savo požiūrį pateikdamas pavyzdžius.

„Per SWIFT pinigai praeina per sekundę, be jos – per kelias savaites, kitokio skirtumo nėra. Jei dirbate su Rusijos vertybiniais popieriais Londono vertybinių popierių biržoje, jums reikia SWIFT momentiniams pervedimams. Dabar Londone rusiški vertybiniai popieriai neparduodami, Rusijos biržai taikomos sankcijos“, – sako ekspertas.

Vladislavas Inozemcevas pažymi, kad SWIFT smogs spekuliacinėms rusų operacijoms, tačiau nepakenks eksportui ir importui. Būtent importą Inozemcevas pavadino kritiniu Rusijos ekonomikos veiksniu.

„Tikiu visišku bet kokio importo į Rusiją nutraukimu. Rusija yra labai priklausoma nuo kritinio importo“, – pažymi Inozemcevas.

Pasak eksperto, tai liečia farmacijos, žemės ūkio ir maisto rinkas, taip pat medicinos įrangos, elektroninių prietaisų, mobiliųjų signalų priėmimo įrenginių, biuro įrangos, kompiuterinių sistemų, transportui skirtų komponentų rinką. Visa tai į Rusiją importuojama daugiau nei 95 proc.

 

Faktas yra tas, kad Rusija visiškai neužsiima vakcinų ūkio gyvūnams gamyba. Jos yra importuojamos, o visi broilerių kiaušiniai yra europiniai, kaip ir cukrinių runkelių sėklos.

„Didžiulis visko kiekis, be ko Rusijos ekonomika tiesiog žlugs: 75 % dešrų ir dešrelių pakuočių atvežama iš ES. Galima, žinoma, išvirti maltą dešrą ir pjaustyti ją peiliu už prekystalio, bet yra didelio masto dalykų, kurių negalima pakeisti“, – priduria ekspertas.

Vladislavas Inozemcevas įsitikinęs, kad klausimas ne tai, kiek pinigų Rusija dabar gaus už naftą ir dujas. Bėda ta, kad su jais ji nieko negali nusipirkti.

Naujos sankcijos Rusijai

 

Europos Sąjunga jau apsisprendė dėl šeštojo sankcijų Rusijai paketo, kurio tikslas – atjungti daugiau bankų nuo SWIFT.

„Neišprovokuotas Rusijos karas prieš Ukrainą daro įtaką pasauliniam saugumui. Dirbame su 6-uoju sankcijų paketu, kuriuo siekiama atjungti daugiau bankų nuo SWIFT, išvardinti dezinformacijos objektus ir kovoti su naftos importu. Šios priemonės bus pateiktos tvirtinti Tarybai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė ES diplomatas Josepas Borrellis.

Kai kurie Rusijos bankai buvo atjungti nuo SWIFT dar kovo pradžioje, kai Rusijos orda įsiveržė į Ukrainos žemes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(87)
(3)
(84)

Komentarai (1)