[Žinios trumpai] Baisiausias Putino košmaras pildosi – Suomija jungsis prie NATO: aljansas teigia, kad ji bus „šiltai sutikta“  ()

Suomija turėtų kreiptis dėl prisijungimo prie NATO karinio aljanso, ketvirtadienį bendrame pareiškime nurodė Suomijos prezidentas Sauli Niinisto ir premjerė Sanna Marin.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-12 [Žinios trumpai] Baisiausias Putino košmaras pildosi – Suomija jungsis prie NATO: aljansas teigia, kad ji bus „šiltai sutikta“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketinimų pareiškimas rodo, kad oficialus prašymas greičiausiai bus pateiktas per kelias dienas.

Tai dar vienas svarbus įvykis po Rusijos invazijos į Ukrainą vasario mėnesį, po kurios pasaulio šalys buvo priverstos permąstyti savo aljansus dėl agresyvesnės Kremliaus pozicijos.

„Narystė NATO sustiprintų Suomijos saugumą. Būdama NATO narė, Suomija sustiprintų visą gynybos aljansą. Suomija turi nedelsdama kreiptis dėl narystės NATO“.

„Tikimės, kad nacionaliniai žingsniai, kurių reikia šiam sprendimui priimti, bus greitai žengti per artimiausias kelias dienas“, - rašoma pranešime.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį palankiai įvertino Suomijos prisijungimą:

„Jei Suomija nuspręstų pateikti paraišką, ji būtų šiltai priimta į NATO, o stojimo procesas vyktų sklandžiai ir greitai“, – sakė jis, rašo BBC.

Jis pridūrė: „Suomija yra viena artimiausių NATO partnerių, brandi demokratija, Europos Sąjungos narė ir svarbus euroatlantinio saugumo indėlis“.

 

Rusija grasino imtis atsakomųjų veiksmų Suomijai ir Švedijai, jei jos įstos į NATO. „Kaip jau daug kartų sakėme, NATO plėtra nepadaro pasaulio stabilesnio ir saugesnio“, – CNN sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Suomija turi 1300 km sieną su Rusija, o dvi šalys, nusprendusios prisijungti, būtų smūgis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris savo invaziją į Ukrainą suformulavo kaip atsaką į Rusijos kaimynių stojimo į NATO potencialą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()