[Žinios trumpai] „Viena iš fantastiškiausių šio karo operacijų“: kaip Ukrainos kariai prasiveržė pro dvigubą rusų žiedą, tankus ir upę  ()

Kova Mariupolyje tęsiasi. Ukrainos „Azov“ pulko gynėjai ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 36-oji atskiroji jūrų pėstininkų brigada toliau didvyriškai gina „Azovstal“ gamyklą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-12 [Žinios trumpai] „Viena iš fantastiškiausių šio karo operacijų“: kaip Ukrainos kariai prasiveržė pro dvigubą rusų žiedą, tankus ir upę  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarp jų yra daug nuostabių žmonių, vienas jų – Mariupolio gynėjų pulko kovotojas Arsenijus Fedosiukas, kovojantis Ukrainos rytuose nuo 2014 m., nuo pat karo pradžios.

Kario žmona Julija Fedosiuk „Kanalui 24“ papasakojo, kad vyras buvo sužeistas – į koją pataikė sviedinio skeveldra. Moteris pasakojo, kad jos vyras į karą išėjo iškart po to, kai 2014 metais baigė Nacionalinį universitetą „Kijevo-Mohylos akademiją“. Istorikas, aktyvus Maidano dalyvis, į dabartinį karą  su rusų įsibrovėliais įsitraukė iš karto.

„Jis „Azovstal“ gamykloje yra dvi savaites. Prieš tai buvo dvi kovotojų grupės – viena „Azovstal“, kita – dešiniajame krante. Mano vyras Arsenijus buvo grupėje, kuri buvo dešiniajame krante, jie ten buvo apsupti dvigubu žiedu, per stebuklą išsiveržė iš jo ir susijungė su pagrindine pulko dalimi, kuri randasi „Azovstal“, – pasakojo Julija.

Mariupolio kariai prasiveržė pro įsibrovėlių žiedą apšaudydami artileriją, tankus, sugebėjo perplaukti upę ir patekti į „Azovstal“.

„Manau, kad tai viena iš fantastiškiausių šio karo operacijų, šis būrys pademonstravo aukščiausio lygio drąsą“, – sako Ukrainos gynėjo žmona.

Arsenijus Fedosiukas, kalbėdamas telefonu su žmona, pasakojo, kad jie yra nuolat apšaudomi ir bombarduojami, yra labai daug sužeistųjų, daugelis miršta nuo sepsio ir gangrenos, be to jiems baigiasi geriamasis vanduo.

„Vieną dieną vyras atsiuntė žinutę su prašymu rasti informacijos „Google“ kaip išgyventi be vandens“, – sako moteris, teigdama, kad Mariupolio gynėjai nepasiduos, nes užpuolikai juos tiesiog užmuš.

„Prieš mėnesį Mariupolyje paėmė į nelaisvę vieną karį, kankino, filmavo, po to nužudė, o mamai atsiuntė nužudyto nuotrauką. Todėl Mariupolio gynėjų karinis pulkas niekada nepasiduos. Tai neįmanoma. Vienintelė įmanoma išeitis – humanitarinis koridorius ir ekstradicija į trečiąją šalį, kad jie liktų ten iki šio karo pabaigos. Ir mes to siekiame, prašome deputatų, prašome visų šalių politikų daryti spaudimą Putinui, kad suteiktų jiems tokią galimybę“, – kalbėjo Julija Fedosiuk.

Evakuacija iš „Azovstal“: kas žinoma

 

Kaip rašė UNIAN, Mariupolio gynėjai ne kartą ragino valdžios institucijas pritaikyti jiems „ištraukimo“ procedūrą, kuri buvo naudojama operacijoje Diunkerke 1940 metais.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių jūrų pajėgų, 36-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados vadas Serhijus Volynas paragino evakuoti Ukrainos karius iš „Azovstal“ gamyklos Mariupolyje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pabrėžė, kad dedama daug pastangų, jog būtų išgelbėti Ukrainos kariai, užstrigę „Azovstal“ gamykloje. Į šį darbą įtraukti įtakingi valstybės veikėjai.

 

Zelenskio teigimu, Rusijos pusei buvo pasiūlyta daug variantų, kaip evakuoti karius iš Mariupolio, bet nė su vienu iš pasiūlytų variantų Rusija nesutinka. Miesto ir gamyklos blokadai panaikinti kariniu būdu neužtenka ginklų.

Balandžio pabaigoje Ukraina kartu su JT ir Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus komitetu sugebėjo organizuoti civilių, buvusių gamyklos teritorijoje bombų slėptuvėse, evakuaciją.

Laikinai okupuotų Ukrainos teritorijų reintegracijos viceministrė-ministrė Iryna Vereshchuk sakė, kad iš „Azovstal“ buvo išvežtos visos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės. Tačiau, manoma, kad gamyklos teritorijoje, vis dar yra civilių gyventojų.

Prezidentas Zelenskis paskelbė, kad rengiamas antras evakuacijos etapas, kuriuo metu bus siekiama išlaisvinti gydytojus ir sužeistuosius. O Nacionalinė gvardija paskelbė apie miesto gynėjų ištraukimo iš Mariupolio naujo plano ruošimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(54)
(4)
(50)

Komentarai ()

Susijusios žymos: