[Žinios trumpai] Arestovičius: Putinas stabdo skandalingą planą Pietuose, yra kelios priežastys - jau pradeda bijoti Ukrainos ir Vakarų  ()

Dabar jau akivaizdu, kad Rusija nori okupuoti Rytų ir Pietų Ukrainą. Tikriausiai Rusija nori sujungti „savo“ žemes - Padniestrę, Krymą ir Donbasą. Dėl to jau kurį laiką prognozuojama, kad Chersono regione bus vykdomas nelegalus referendumas, tačiau Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius teigia, kad dabar Putinas pats stabdo šiuos planus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar visai neseniai „Chersono Liaudies Respublikos“ kūrimas atrodė kaip neišvengiamas. Rusijos karinės pajėgos užėmė visą regioną, ginklu nuvertė teisėtą valdžią, pipirinėmis dujomis ir smurtu numalšino protestus, o propagandistai nuolat filmuoja humanitarinės pagalbos dalybas. Neseniai neteisėta prorusiška Chersono valdžia paskelbė, kad prašys prisijungimo prie Rusijos Federacijos, o Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patvirtino, kad tam būtų ieškoma teisinio pagrindo. Tačiau kur ta ChLR?

Arestovičius teigia, kad Putinas šiuos planus pristabdė dėl kelių priežasčių. Visų pirma, Chersone dar neužbaigtas vagysčių procesas. Okupantai dalijasi grobį, klausinėja vietinių apie negyvenamus butus. Dėl to, kaip mano Arestovičius, tarp jų kyla konfliktų ir reikia laiko, kad nusistovėtų tvarka.

Antra, pasak Arestovičiaus, Putinas bijo griežtos Ukrainos ir Vakarų reakcijos. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau yra sakęs, kad neteisėtas referendumas (Peskovo „teisinis pagrindas“) gali tapti priežastimi nutraukti derybas. Tuo tarpu iš Vakarų pusės Putinas baiminasi „sankcijų ir ginkluotės tiekimo Ukrainai aštrinimo“, kaip teigia Arestovičius.

 

Chersonas lieka vieninteliu didesniu Rusijos pajėgų užimtu miestu Ukrainoje. Ukrainos valdžia anksčiau teigė, kad referendumai ir kiti neteisėti Rusijos veiksmai nėra labai reikšmingi - jei reikės, regionas bus išvaduotas karinėmis priemonėmis.

(90)
(2)
(88)

Komentarai ()

Susijusios žymos: