[Žinios trumpai] Ar Austrija seks Suomijos ir Švedijos pėdomis ir stos į NATO?  ()

Švedija ir Suomija jungiasi prie NATO. Galbūt jų pėdsaku paseks ir Austrija?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Situacija Ukrainoje ir agresyvėjantis Rusijos požiūris į Europą, NATO ir Vakarus apskritai, kelia nerimą ir Austrijai. Kancleris Karlas Nehammeras lankėsi Kyjive ir palaiko ryšius su Ukrainos vyriausybe. Tačiau Austrija prie NATO nesijungs.

„Išlaikysime neutralitetą“, teigė Nehammeras. Jis pabrėžė, kad Austrija vaidina savo vaidmenį Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų misijose, gali veikti kaip tarpininkas, bet prie NATO nesijungs. Ir to ir reikėjo tikėtis.

Suomija ir Švedija atsisako neutraliteto, nes Rusija yra labai agresyvi ir artima valstybė. Rusija reguliariai kalba apie Gotlando užgrobimą, o grasinimai Suomijai girdimi dar nuo Sovietų sąjungos subyrėjimo. Nors finliandizacijos laikai jau seniai praeityje, Rusija mano, kad gali daryti įtaką savo kaimynėms. Tuo tarpu Austrija neturi bendrų sienų su Rusija ir yra pakankamai toli nuo potencialių konfliktų židinių.

 

„Dėl geografinės padėties ir tiesioginės kaimynystės su Rusija, jos situaciją vertina kitaip“, teigė Nehammeras. Jis taip pat pabrėžė, kad Austrija turi kuo gintis, nors ir nepriklauso jokiam kariniam aljansui. Šveicarija, Austrijos kaimynė, lygiai taip pat yra neutrali, bet turi stiprias karines pajėgas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()