[Žinios trumpai] Ukrainos karo vadai gali gauti teisę įvykdyti mirties bausmę, aiškinama kokiomis sąlygomis tai galiotų  ()

Įstatymo projekto iniciatoriai buvo keli deputatai iš „Tautos tarno“ partijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aukščiausioji Rada įregistravo įstatymo projektą, numatantį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadų teisę atimti savo pavaldinių gyvybes, jei jie savavališkai palieka savo dislokavimo vietas arba nevykdo įsakymų karo padėties ir kovinės situacijos metu.

Pagal galiojančius įstatymus, vadai karo padėties metu ir kovinėje situacijoje turi teisę panaudoti ginklus prieš chartijos pažeidimus, „nesukeldami kario mirties“. Naujoje versijoje jie nori šią eilutę pašalinti.

Nusikalstamomis veikomis pagal karo padėtį, kovinę situaciją laikomos: nepaklusnumas, pasipriešinimas ar grasinimas vadui, smurto panaudojimas, dezertyravimas.

„Įstatymo projektas apibrėžia galimybių sustabdyti nusikalstamą veiką, kuri turi nusikalstamos veikos požymius, susijusius su nepaklusnumu, pasipriešinimu ar grasinimu vadui, smurto panaudojimu, neleistinu kovinių pozicijų apleidimu, įgyvendinimą tam tikrose karinių vienetų (divizijų) dislokavimo vietose karinėje ar kovinėje situacijoje, siekiant sulaikyti tokį karį“, – aiškinamajame rašte pažymi įstatymo projekto autoriai.

 

Dokumento autoriai – „Tautos tarno“ partijos deputatai Maryana Bezuglaya, Oleksandras Aliksičiukas, Oleksandras Bakumovas, Sergejus Grivko, Galina Tretjakova, Vitalijus Voitsekhovskis, Georgijus Mazurashu, Oleksandras Fedienko.

Atitinkamas komitetas rekomendavo įstatymo projektą priimti kaip pagrindą ir kaip visumą, tačiau patikslinus, kad vadų ginklų mirtininas panaudojimas turėtų būti naudojamas tik tada, kai iškyla reali grėsmė vado ar jo pavaldinių gyvybei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(4)
(1)

Komentarai ()