[Žinios trumpai] Albanija siūlo NATO perimti vienintelę SSRS karinio jūrų laivyno bazę Viduržemio jūroje  ()

Albanija pasiūlė NATO karinio jūrų laivyno bazę, siekdama pabrėžti mažos šalies vertę aljanse „šiais sunkiais laikais“, ketvirtadienį pranešė ministro pirmininko biuras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Premjeras Edi Rama sakė, kad Pašalimano karinio jūrų laivyno bazė, esanti už 180 km. į pietus nuo sostinės Tiranos, galėtų būti „pridėtinė vertė“ aljansui ir kad jie parengė jos atnaujinimo projektą.

„Manau, kad šiais pavojingais laikais generolas gali apsvarstyti galimybę turėti NATO karinio jūrų laivyno bazę Albanijoje“, - sakė E. Rama trečiadienį sakydamas kalbą.

Albanija, kuri 2009 metais tapo NATO nare, prisijungė prie Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos, smerkiančių Rusijos karą Ukrainoje.

Po Vloros įlanka esanti Pašalimano bazė buvo pastatyta praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje, kai Sovietų Sąjunga atsigabeno 12 povandeninių laivų, todėl tai buvo vienintelė jų karinio jūrų laivyno bazė Viduržemio jūroje. 1961 metais nutrūkus Tiranos ir Maskvos ryšiams, Pašalimanas liko karinio jūrų laivyno baze, kurioje prieglobstį rado keturi likę povandeniniai laivai ir kiti nedideli kariniai laivai.

Bazė buvo apiplėšta, įskaitant povandeninių laivų medžiagas, per anarchinius 1997 metus Albanijoje, kai tuometiniai skurdžiausi Europos gyventojai prarado savo santaupas dėl nepavykusių piramidinių investicinių schemų. Trys iš povandeninių laivų buvo parduoti į metalo laužą, o ketvirtasis liko ir vyriausybė svarsto, ar nevertėtų jo paversti muziejumi.

 

Pašalimaną atnaujino Turkija ir nuo to laiko jis naudojamas kaip karinė bazė kai kuriems kariniams laivams, patruliuojantiems Jonijos ir Adrijos jūrose.

NATO taip pat pradėjo Albanijos komunistinių laikų Kucovės oro pajėgų bazės, esančios už 85 km. į pietus nuo sostinės Tiranos, modernizavimo darbus, kurie leis ją naudoti Aljanso operacijoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(1)
(48)

Komentarai ()