[Žinios trumpai] Podoliakas paviešino, kas vyko 2015–2016 m.: Porošenkos sprendimai buvo viena iš didelio masto karo priežasčių  ()

Viena iš priežasčių, dėl kurių Rusija įsiveržė į Ukrainą, buvo politinės vadovybės sprendimas 2015–2016 m., kai prezidentu buvo Petro Porošenka, sakė Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai jis teigė interviu „Interfax-Ukraine“, atsakydamas į klausimus apie prorusiško liaudies deputato Viktoro Medvedčiuko parodymus prieš buvusį prezidentą.

„Per metus P. Porošenkos byla buvo ištirta. Iškilo klausimas – ar tai turi būti paviešinta? Be jokios abejonės, turėtų. Nes viena iš šio karo priežasčių – Ukrainos politinės vadovybės sprendimai 2015-2016 m.  Tai buvo bandymas žaisti iš abiejų pusių, sėdėti ant dviejų kėdžių, apgauti savo šalį, prekiaujant su Rusija. Juk tada Rusija suprato, kad Ukrainos valdžioje yra niekšas, kad su šia šalimi lengva susidoroti, kad ji parduodama. P. Porošenka užsidirbo. Nors V. Medvedčiukas tiesiogiai viską reguliavo.

Toliau pagrindinis įtariamasis – V. Medvedčukas: įvardija konkrečias pavardes, kalba apie konkrečias schemas, parodo, kaip dirbo ir kokius leidimus gavo, kokie buvo administraciniai ištekliai. Įprasta teisinė praktika yra šiuos žmones iškviesti apklausai.

Pasakysiu daugiau: norėčiau, kad bent kartą baigtume baudžiamąją bylą, kurioje turėtų būti įvardijami karo elementai, jo priežastys, tarp jų ir asmeninės – kodėl jis prasidėjo 2014 m. Ar pamenate labai įdomų epizodą, kai Kryme pasirodė vienas subjektas, kuriam P. Porošenka paskyrė Ukrainos didvyrio vardą? Tam, kuris numetė ginklą, iš tikrųjų išdavė šalį, atsisakė priešintis – tai irgi buvo karo priežastis. Būtų gerai, jei jis pasirodytų. Suprantu, kad būna įvairių aplinkybių. Tačiau jis buvo „pakeltas ant vėliavos“ ir jam suteiktas herojaus statusas.

Taigi, buvo parodyta, kad reikia nesipriešinti, pažeminti savo šalį – ir tada būsi didvyris. Ir visa tai padarė subjektas, kuris šiuo metu yra baudžiamosios bylos dalyvis. Taigi pradėkime visa tai aiškintis? Tai jau ne politikos reikalas. P. Porošenka mėgsta ką nors vadinti išdaviku, žaisti savo žaidimus. Tai eik, prašau, dabar atsakyk“, – sakė M. Podoliakas.

 

Karo priežasčių yra daug daugiau. Tai tik viena iš karą išprovokavusių aplinkybių. Taip jas buvo bandoma įteisinti per „Minskas-2“ susitarimą. Visų „Minsko" punktų realizuoti neįmanoma.. Bet jis tai padarė.

Viena iš karo priežasčių – milžiniško prorusiško konglomerato, preliminariai pavadinto „Medvedčiukas“, susikūrimas. Jis nėra tik korumpuotas vadovas. Jo dėka ilgą laiką į Ukrainą keliavo resursai prorusiškoms pozicijoms formuoti. Iš pozicijos, kad Ukraina turi klauptis prieš Rusiją, pripažinti jai teisę aneksuoti Krymą, žudyti žmones Donbase, kad Rusija bet kurią akimirką galėtų patekti į Ukrainą, suformuoti savo marionetinę vyriausybę.

Mums pasisekė, kad V. Medvedčiukas toks nekompetentingas. Mums pasisekė, kad mūsų nekenčia. Ir įsivaizduokite, kad jis būtų čia. Šiandien turėtume trečdalį parlamento ir vyriausybės, globojamos prorusiškų jėgų. Ir kokių? Tų, kurios visada kentėjo nuo ekspansizmo ir šovinizmo.

 

Norime gauti atsakymus į klausimą: kaip atsitiko, kad V. Medvedčiukas tapo energetikos ir žiniasklaidos oligarchu? Be to, kaip jis tapo politiniu lyderiu? Tai viena iš karo priežasčių, bet ne pagrindinė. Priežasčių yra daug“, – pridūrė M. Podoliakas.

Priminsime, kad sulaikytas SBU V. Medvedčiukas pasakojo apie dalies magistralinio naftos produktų vamzdyno pašalinimo iš valstybės nuosavybės schemas, per jį pumpuojant dyzelinį kurą ar superkant anglį laikinai užimtose Donbaso teritorijose.

Apibūdindamas schemų esmę, D. Medvedčiukas teigė, kad P. Porošenka ne tik prašė susisiekti su Rusijos vadovybe, bet ir užtikrino, kad visose Ukrainos instancijose būtų priimti reikalingi sprendimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(3)
(28)

Komentarai ()