B. Obama gaivina švarios anglies projektus  (12)

JAV prezidento administracija vėl vysto švarios anglies technologiją, tačiau šis „žalias“ žingsnis toks brangus, kad ekspertai prabilo apie nesėkmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Baracko Obamos administracija prasiryžo tokiam „žaliam“ žingsniui nepaisydama ekspertų perspėjimų, kad aukšti šios technologijos kaštai trukdys jos paplitimui.

Ši technologija anglies deginimo elektrinėse „pagauna“ išmetamą anglies dvideginį, jį suskystina ir perpumpuoja į giliai po žeme esančius rezervuarus.

„Nenustebčiau, jei turėtume tokių sistemų po dvidešimties ar trisdešimties metų, tačiau jų bus mažuma, vien dėl jų kainos“, – naujienų agentūra „Reuters“ cituoja energetikos konsultantą Billą Durbiną.

2008 metais JAV prezidentas George`as W. Bushas atšaukė perspektyvų švarios anglies projektą „FutureGen“. Pagal tą projektą būtų statomos beveik nulinį emisijų išskleidžiančios elektrinės, kurios sugaudytų ir kauptų anglies dvideginį. Tada skaičiuota, kad tokio projekto vertė 1,8 mlrd. JAV dolerių.

Naujasis JAV energetikos sekretorius, Nobelio premijos laureatas Stevenas Chu teigia, kad galima atgaivinti bent tris pamiršto projekto dalis. „Mes tikrai pradedame naujai žiūrėti į „FutureGen“. Žiūrime, kaip šis projektas tilps į mūsų naują portfelį“, – „Greenwire“ cituoja Amerikos energetikos ministrą.

Neseniai Kongrese pristatęs naują energetikos politiką, S. Chu gynė B. Obamos administracijos požiūrį į švarios anglies technologijas. Tada JAV spauda priminė prieš kelis metus išsakytus S. Chu, tada dar privataus asmens, teiginius, kad „anglis yra didžiausias košmaras“.

Respublikonai ir nemažai demokratų nori garantijų, kad B. Obamos administracija toliau naudos anglį. Tai daug kur randamas pigus energijos šaltinis, tačiau mokslininkai įrodė, kad būtent anglies emisijos sudaro didžiąją dalį JAV teršalų ir labai prisideda prie klimato atšilimo.

Technologija, kurią bando įdiegti naujoji JAV administracija, kitose pramonės sektoriuose jau veikia. Pavyzdžiui, naftos gamybos įmonės jau kurį laiką pumpuoja anglies dvideginį į savo rezervuarus – taip padidinamas slėgis, kuris padeda išspausti daugiau naftos.

Mokslininkai žino nemažai būdų, kaip tokiose elektrinėse filtruoti anglies dvideginį, tačiau statyti pramonines tokio tipo elektrines yra vis dar neįperkama.  Tiesa, derėtų prisiminti Vokietijos iniciatyvą šioje srityje - joje nuo pernai rudens veikia pirmoji testinė "švarios anglies" technologiją naudojanti jėgainė. Ar tai taps proveržiu, ar visgi pasirodys neefektyvus sprendimas, paaiškės artimiausiais metais.

Dėl šių priežasčių įvairios aplinkosaugininkų grupės, pavyzdžiui, „Greenpeace“ teigia, kad švarios anglies projektai niekada nebus plačiai įgyvendinti ir ragina plėsti alternatyvius energijos šaltinius, pavyzdžiui, vėjo jėgaines – jų įrengimo kaštai jau dabar mažesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)