Interneto aktyvistai ragina atkreipti dėmesį į „Facebook“ pažeidžiamumą  (6)

Oficialiai neprisistatę internetinio saugumo aktyvistai antradienį paskelbė perėmę socialiniame tinkle „Facebook“ beveik 300 vidinių grupių kontrolę – taip jie esą siekė pademonstruoti, kaip paprasta pasinaudoti internete skelbiamais asmeniniais duomenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grupė, pasivadinusi „Kontroliuokite savo duomenis“ (Control Your Info – CYI), pareiškė perėmusi 289 „Facebook“ vidinių grupių kontrolę ir pabrėžė, jog tai buvo paprasta padaryti, nes šio socialinio tinklo sukurtų grupių administravimo priemonės prastai apsaugotos.

„Tai tėra vienas pavyzdys, realiai parodantis socialinių tinklų pažeidžiamumą“, – sakoma pranešime, kuris buvo paskelbtas tinklalapyje controlyour.info.

Patikrinti „Facebook“ grupių saugumą CYI nariams kilo po to, kai kai kurie jų pažįstami bei giminaičiai tiesiogiai nukentėjo dėl savo atvirumo socialiniame tinkle. Kai kas netgi prarado savo darbus. Todėl CYI pagrindinis skelbiamas tikslas - parodyti, jog socialiniame tinkle paskelbti asmeniniai duomenys, kai kurios išsakytos mintys labai nesunkiai gali būti surastos ir panaudotos prieš jus pačius.

CYI tuo pačiu akcentuoja siekianti kilnių tikslų ir nurodė, kad jų ataka tebuvo demonstracija, kaip galima „perimti“ valdymą, o ne mėginimas sutrikdyti „Facebook“ grupių veiklą.

„Facebook“ tinkle įvairių grupių nariai gali kurti pokalbių tam tikromis temomis svetaines ir bendrauti su panašių pomėgių turinčiais žmonėmis. Tačiau „Facebook“ grupės turi vieną didelį trūkumą, – sakoma CYI pranešime. – Jeigu grupės administratorius pasitraukia, bet kas gali užsiregistruoti nauju administratoriumi.

Norint tai padaryti,tereikia surasti tokias grupes. Tą CYI padarė per „Google“ paiešką. Pasak jų, jie ne tik lengvai rado grupes be administratorių, tačiau aptiko ir jau kitų asmenų "nulaužtų" grupių pavyzdžių.

Administratorių teises įgiję CYI nariai galėjo tose grupėse keisti bet ką: nuotraukas, aprašymus ir nustatymus. Tą CYI sėkmingai ir atliko. Po to CYI perimtų grupių nariams išsiuntinėjo pranešimus, kuriuose sakoma, kad į jų tinklus buvo įsilaužta, taip pat nurodomos tokį žingsnį pateisinančios priežastys. 

Aktyvistai pažadėjo vėliau atkurti pakeistus nustatymus. „Mūsų pagrindinis tikslas – atkreipti dėmesį į klausimus, susijusius su žiniomis apie privatumą internete, – pabrėžė CYI.“

Taigi, tai jau ne vienas priminimas, jog „Facebook“ tinkle reikia elgtis ir bendrauti atsargiai, kaip ir realiame gyvenime. Negana to, internete diskusijos išlieka dar ilgiau, nei paprastai pasakyti žodžiai. Tad atsakomybė nepakenks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)