[ŽT] Proveržis bioinžinerijoje: prasidės žmonių evoliucija į kiborgus  ()

Vakarų Anglijos universiteto mokslininkų komandos nariai sukūrė „grybų kompiuterį“, kuriuo nori formuoti būsimų smegenų ir kompiuterio sąsajos architektūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak vadovaujančio profesoriaus Andrew Adamatzky, grybai yra idealus organizmas eksperimentams, nes jų grybiena veikia taip pat, kaip ir žmogaus smegenys, praneša „Techspot“.

Grybiena yra plonos šaknų sistemos dalys, galinčios perduoti elektrinius impulsus, panašiai kaip sinapsės. Tiesą sakant, grybai, sujungti grybienos tinklu po žeme, kartais gali „bendrauti“ perduodami signalus kaip elektros impulsus ir dideliais atstumais. Ši savybė leido mokslininkams naudoti grybus kaip pagrindinės plokštės komponentų analogus. Elektrinio aktyvumo pliūpsniai arba jų nebuvimas atitinkamai paverčiami vienetais ir nuliais, imituojant dvejetainę kompiuterių kalbą. Mokslininkai, remdamiesi savo tyrimais, nori sukurti kompiuterinius prietaisus ar protezus žmonėms, netekusiems galūnių arba sergantiems Parkinsono liga.

Žinoma, joks „grybų kompiuteris“ neprilygsta tradicinei įrangai, nors mokslininkai mano, kad grybelio stimuliavimas dviejuose atskiruose taškuose padidina laidumą ir ryšio patikimumą. Be to, kai kurių grybų savybių panašumas su žmogaus smegenų funkcijomis suteikia mokslininkams platų lauką eksperimentams. „Ateityje galėsime auginti pažangesnius grybienos kompiuterius ir valdymo įrenginius“, – sako prof. A. Adamatzky.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()