„Microsoft“ su partneriais kuria sprendimus neįgaliesiems  ()

Interviu su Vaida Šapole, „Microsoft“ vadove Baltijos šalims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Microsoft“ yra technologijų įmonė. Kodėl ir kaip technologijų pritaikymas neįgaliesiems laikomas prioritetine įmonės sritimi?

Pasaulyje yra daugiau kaip milijardas neįgaliųjų, tad „Microsoft“ mano, kad technologijų pritaikymas neįgaliesiems yra esminis mūsų misijos „įgalinti kiekvieną asmenį ir organizaciją pasaulyje pasiekti daugiau“ aspektas. Technologijos vystosi ir suteikia daugiau galimybių visiems žmonėms. Jeigu tik 1 iš 10 bet kokį neįgalumą turinčių žmonių gali naudotis reikalinga pagalbine technologija, reiškia, kad dauguma žmonių negali būti visateisiai mūsų bendruomenių ir ūkių nariai. „Microsoft“ nuolat vysto naujas technologijas, kad jos taptų vis labiau prieinamos įvairius neįgalumus turintiems asmenims. Mes nuolat savęs klausiame, kaip galėtume suteikti daugiau galimybių neįgaliesiems tobulėti namuose, mokykloje ar darbe. O tada formuojamos partnerystės, nes viena įmonė ar organizacija negali spręsti pritaikymo neįgaliesiems problemos – reikia bendradarbiauti su kitais, susidurti su iššūkiais ir mokytis vieniems iš kitų.

Neseniai organizavote forumą „Atsinaujinkite su prieinamumu“. Gal galite pasidalinti keletu pagrindinių aspektų ir išvadų?

Forumas suvienijo Baltijos šalis, buvo pripažinta pritaikymo neįgaliesiems svarba, vyriausybės ir įmonės dalijosi savo istorijomis ir mes aptarėme sprendinius, priemones, būsimus planus ir iniciatyvas. 2019 m. Europos Sąjungoje buvo priimtas Europos pritaikymo neįgaliesiems aktas ir, nors jame numatytoms paslaugoms ir prekėms taikomi reikalavimai įsigalios nuo 2025 m. birželio 28 d., ES valstybės narės šiuo metu įgyvendina savo nacionalinius įstatymus. Šio akto tikslas – padaryti prekes ir paslaugas prieinamesnes neįgalumą turintiems ir vyresnio amžiaus žmonėms ES. Jis taikomas plačiam prekių ir paslaugų spektrui, įskaitant kompiuterius, išmaniuosius telefonus, bankomatus, elektronines knygas ir transporto paslaugas. Tikimasi, kad šis aktas bus naudingas daugiau kaip 80-čiai milijonų neįgaliųjų, esančių ES, nes jie galės lengviau naudotis prekėmis ir paslaugomis.  

Svarbu, kad visi daug dėmesio skirtų pritaikymui neįgaliesiems, todėl, savaime suprantama, nelaukiame, kol Europos pritaikymo neįgaliesiems aktas įsigalios 2025 m. Mūsų pasauliui pakeisti nėra geresnio laiko nei dabar, tad pradėkime iškart ir pasirūpinkime, kad visiems būtų geriau. Technologijų galia – tai galimybė išspręsti iššūkius, su kuriais susiduriame. „,Microsoft“ ir toliau kurs neįgaliesiems pritaikytas priemones ir sprendinius, kalbėsis su vyriausybėmis, organizacijomis ir verslais, kad šie keistųsi ir suteiktų galimybes visiems, turintiems bet kokį neįgalumą.

 

Kokius forume „Atsinaujinkite su prieinamumu“ numatytus sprendinius įvardintumėte kaip reikšmingiausius, kalbant apie pritaikymą neįgaliesiems?

Estijoje egzistuoja valstybinis virtualus asistentas „Burokratt“. UNESCO šį dirbtinio intelekto projektą yra įtraukusi į 100-o geriausių pasaulio projektų sąrašą. „Burokratt“ buvo labai naudingas estams, nes leido efektyviai atlikti visus biurokratinius veiksmus. Be to, planuojama ateityje plėsti jo veiksmingumą, įtraukiant tokias funkcijas kaip kalbos pavertimas tekstu, teksto pavertimas kalba, gestų kalba ir pan. Pavyzdžiui, Latvijos įmonė „Tilde“ sukūrė kalbos sintezės sprendinį, leidžiantį skaityti fizines knygas, priemones, kurių dėka neįgalieji gali naudotis tinklalapiais – daugiakalbius pasirinkimus ir balso pridėjimą prie tinklalapio turinio, įskaitant vaizdų aprašymus, automatinius titrus, žiūrint vaizdo įrašus ir pan. Viena paskutiniųjų jų iniciatyvų – sprendinys, padedantis klausos problemų turintiems mokiniams.

 

Kiek Jūsų įmonė yra pritaikyta neįgaliems kolegoms?

Dauguma žmonių šito nežino, bet įsidarbinus „Microsoft“ vyksta privalomi mokymai apie pritaikymą neįgaliesiems, taigi šiuose mokymuose privalo dalyvauti 100 proc. naujai pasamdytų žmonių. Be to, pradėjome siūlyti aukštesnio lygio mokymus, kuriuose dalyvavo 40 proc. mūsų darbuotojų Vidurio ir Rytų Europoje. Pavyzdžiui, Latvijoje 60 proc. mūsų darbuotojų išklausė bazinius ir aukštesnio lygio mokymus ir gavo išskirtinį ženklelį „Pritaikymas neįgaliesiems veikia“, kuriam gauti reikia daug mokytis ir įdėti papildomų pastangų. 2021 m. balandžio mėnesį mes pradėjome įgyvendinti penkerių metų planą, kurio tikslas – pagreitinti pritaikymo neįgaliesiems sprendinių vystymą ir įgyvendinimą.

„Klasikiniai“ neįgalumai – silpnaregystė, aklumas, neprigirdėjimas ar kurtumas, judėjimo apribojimai – yra dažnai aptarinėjami, tačiau egzistuoja tokių regos sutrikimų kaip sunkumas skaityti spausdintą tekstą. Ar galite papasakoti daugiau apie tokių sutrikimų sprendinius?

 

Asmenys su disleksija gerai žino „Immersive Reader“ („Įtraukusis skaitytuvas“) priemonę, padedančią susikoncentruoti skaitant. Disleksiją turintiems žmonėms dažnai sunku susikoncentruoti, o skaitymo priemonė leidžia padidinti raides, palengvina susikoncentravimą į skaitomus dokumentus. Verta paminėti, kad rūpinimasis neįgaliaisiais suteikia vertingų galimybių verslininkams ir vystytojams. Išties, prieš kelis metus organizavome pasaulinį hakatoną, kuris subūrė startuolius, ir jo metu gimė idėja sukurti skaitymo priemonę. Prieinamumą didinančios priemonės nekuriamos vienumoje. „Microsoft“ tai pripažįsta ir bendradarbiauja su daug dalininkų, įskaitant neįgaliųjų bendruomenes, vyriausybes, klientus ir partnerius, matančius galimybes. Kartu mes stengiamės peržengti ribas ir praplėsti mūsų pastangas šioje srityje.

Galiausiai, pastangos įtraukti neįgaliuosius tik daro mūsų visuomenę lankstesnę ir stipresnę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()