Po pandemijos suaktyvėjo įvairaus turinio piratavimas. Skelbia, ką vagia dažniausiai  ()

Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnybos pusmetinėje ataskaitoje apie autorių teisių pažeidimus Jungtinėje Karalystėje ir Europoje yra įdomios informacijos. Remiantis Jungtinės Karalystės sekimo įmonės MUSO duomenimis, daugelį metų trukęs piratavimo srauto mažėjimas nuo 2021 m. pradžios pasikeitė į priešingą pusę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ataskaitoje teigiama, kad 48 % viso piratavimo sudaro neteisėtas televizijos turinio žiūrėjimas, kuris yra populiariausia kategorija. Joje priduriama, kad 58 % šios praktikos vykdoma per transliacijų svetaines, o 32 % piratų epizodus parsisiunčia iš torrentais paremtų dalijimosi rinkmenomis svetainių. Duomenys pirmą kartą apima ir tiesioginių sporto transliacijų piratavimą. Iš jų matyti, kad nuo 2021 m. pradžios iki 2022 m. pabaigos ši kategorija išaugo maždaug 75 %.

Viena kategorija, kurioje nebuvo pastebėtas padidėjimas, yra muzikos piratavimas. Kadaise buvusi neįtikėtinai populiari sritis, pramonės kovos su muzikos piratavimo paslaugomis ir svetainėmis priemonės pasiteisino.

Lengva kaltinti Covid dėl to, kad piratavimas tapo labiau priimtinas. Kino asociacija anksčiau teigė, kad piratavimas išaugo apribojimų metu ir tęsiasi šiandien, nes vartotojams patogiau turėti prieigą prie autorių teisių saugomos medžiagos naudojantis nelegaliomis paslaugomis.

Kita vertus, MUSO duomenys rodo, kad piratavimas pandemijos metu iš tikrųjų sumažėjo. Ypač sparčiai mažėjo filmų piratavimas. Šis sumažėjimas siejamas su tuo, kad daugiau naudotojų pasirinko legalias priemones, kad galėtų pasiekti juos dominančio turinio platformas, taip pat su tuo, kad buvo mažiau lauko pramogų, kurioms būtų galima išleisti pinigus per draudimus.

 

Ataskaitoje pažymima, kad kai kuriose šalyse piratavimą padeda mažinti tai, kad yra daugiau legalių transliacijos paslaugų. Piratavimo populiarumą kiekviename regione lemia ir tokie veiksniai kaip šalies gyventojų pajamos vienam gyventojui, pajamų nelygybės lygis ir jaunimo nedarbo procentinė dalis.

Nors piratavimo mastai auga, jie vis dar nėra tokie aukšti, kokie buvo 2017 m. ir anksčiau. Vis dėlto kyla klausimas, ar srautinių programų, tokių kaip „Netflix“ ir „Apple TV“, kainų didinimas paskatins daugiau žmonių rinktis piratavimą.

 

MUSO duomenys gauti stebint piratavimo svetainių lankomumą, kartu su informacija iš oficialių duomenų bazių, tokių kaip EUROSTAT, ir EUIPO intelektinės nuosavybės suvokimo tyrimų. Į šiuos duomenis neįtrauktas IPTV piratavimas, kuris tapo vienu populiariausių piratinio turinio vartojimo būdų. Jei į ataskaitą būtų įtraukti sunkiai išmatuojami IPTV duomenys, skaičiai neabejotinai būtų daug didesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
Autoriai: Mindaugas Klumbis
(1)
(5)
(-4)

Komentarai ()