"Ghost" – tiesiog tinklaraščių platforma  (0)

Jei paklausčiau jūsų, kokia tinklaraščių platforma yra populiariausia pasaulyje, daugelis neabejotinai atsakytumėte – „WordPress“. Ir būtumėte teisūs – šiaip ar taip „WordPress“ yra naudojama apie 50 mln. tinklalapių visame pasaulyje. Bet tuo pat metu būtumėte ir šiek tiek neteisūs, nes „WordPress“ jau kuris laikas nėra tik tinklaraščių platforma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą pasakius, du trečdaliai „WordPress“ vartotojų ją naudoja kaip turinio valdymo sistemą, o ne tinklaraštį.

Todėl jau senokai laukiau, kad kažkas prisimintų „WordPress“ šaknis, ir atskeltų šaką (angl. fork), kuri koncentruotųsi tiesiog į tinklaraščius. Ir netgi stebiuosi, kad iki šiol taip nenutiko – matyt „WordPress“ bendruomenė per daug vieninga… Bet neseniai  vienas iš buvusių „WordPress“ UI grupės vadovų John O’Nolan paskelbė apie „Ghost“ – „WordPress“ šaką, skirta tiktai tinklaraščiams.

Jis turi gerų idėjų. Pavyzdžiui, visiškai atnaujinti „Dashboard“ skyrelį,  kuris dabartiniame „WordPress“ yra gerokai apleistas. Arba integruoti pagrindinius įskiepius – SEO, „Google Analytics“, susijusių įrašų ir pan. – į pagrindinį kodą; Sumažinti nustatymų skaičių iki minimumo; atsisakyti labai senų versijų palaikymo (angl. backward compatability), siekiant išlaikyti programos kodą kuo efektyvesnį ir modernesnį, neperkrautą vadinamosiomis legacy funkcijomis.

Tiesa, kai kurie „Ghost“ pasiūlymai man kelia šiek tiek abejonių. Vidinės komentarų sistemos atsisakymas ir palengvinta „IntenseDebate“, „Disqus“ ir pan. sistemų integracija lyg ir skamba kaip gera idėja. Bet iš tiesų komentarai, diskusijos po tekstais yra viena svarbesnių tinklaraščio dalių ir atiduoti tą turinį išorinei tarnybai, kuri gali užsidaryti, nulūžti ar kitaip pradanginti jūsų duomenis man neatrodo taip jau protinga. Priešingai, reikėtų atgaivinti, atnaujinti esamą komentarų sistemą, pridėti jai papildomų funkcijų.

Nesu tikras ir dėl John 0′Nolan prielaidos, kad „verslo“ pusės nebuvimas projekte padės sukurti geresnį produktą. Mano kuklia nuomone, sėkmingas „Automattic“ verslas leidžia „WordPress“ vystytis taip greitai ir produktyviai, nesirūpinant dėl finansavimo dalykų. Pabandykite surasti „Donate“ mygtuką wordpress.org tinklalapyje – tai puikiai parodys sunku jiems su pinigais.

Tiesa, kol kas „Ghost“ yra tik vieno žmogaus gražiai aprašyta idėja. Iki aktyvaus projekto laukia dar ilgas kelias, ir gali nutikti taip, kad toliau idėjos nebus nueita.  Net ir tuomet,  ši iniciatyva išeis į naudą tiek pačiam „WordPress“, tiek tinklaraštininkams – tikiuosi kad tokie projektai paskatins  „WordPress“ kūrėjus pagalvoti apie primirštas valdymo sistemos detales, tokias kaip  „Dashboard“. 

O jei „Ghost“ pavyks surinkti aktyvią komandą ir sparčiai tobulėti, tinklaraštininkai turės patogų naują įrankį,  „WordPress“ bus paskatinta labiau tobulėti – sveika konkurencija dar niekam nepakenkė. Be to, abu projektai yra atviro kodo ir, bent kol kas, nelabai vienas nuo kito nutolę, todėl galės gan lengvai pasinaudoti vienas kito sėkmingomis inovacijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Arūnas Liuiza
(34)
(0)
(30)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: