Pasaulio rekordas: belaidžiu ryšiu duomenys perduoti 100 Gbps sparta  (2)

Vokietijos mokslininkai skelbia pasiekę naują rekordą – duomenis belaidžiu ryšiu persiuntė 100 gigabitų per sekundę (Gbps) sparta. Šis rekordas buvo pasiektas laboratorijoje, naudojant 237,5 GHz radijo dažnį, o duomenys buvo persiųsti 20 metrų atstumu, skelbia Phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį rekordą pasiekė Vokietijos švietimo ir mokslinių tyrimų ministerijos globojamo projekto „Millilink“ mokslininkai. Anksčiau jiems jau buvo pavykę belaidžiu ryšiu duomenis persiųsti 40 Gbps sparta, didesniu nei kilometro atstumu.

„Mūsų projekto tikslas yra integruoti plačiajuostį radijo ryšį į šviesolaidžio sistemas“, – teigia projekto „Millilink“ koordinatorius Ingmaras Kallfassas. Nuo šių metų pradžios jis tyrimus vykdo Štutgarto universitete. Projekte taip pat dalyvauja Vokietijos Karlsrūjės technikos universiteto ir Fraunhoferio taikomosios fizikos instituto mokslininkai.

„Ypač kaimo vietovėms ši technologija būtų nebrangi ir lanksti alternatyva optiniams šviesolaidžio tinklams, – sako I.Kallfassas. – Turint 100 Gbps spartos ryšį, būtų galima perduoti „Blu-ray“ disko arba penkių DVD diskų turinį vos per dvi sekundes.“

Mokslininkai eksperimento metu naudojo naujausias fotonikos ir elektronikos technologijas. Radijo signalas buvo generuojamas naudojant specifinį optinį metodą: dviejų skirtingo dažnio lazerių signalai buvo nukreipti į fotodiodą, o tai sukėlė elektrinį signalą, kurio dažnis buvo lygus abiejų optinių signalų dažnių skirtumui – šiuo atveju 237,5 GHz. Milimetrinio bangos ilgio elektriniai signalai tuomet buvo perduodami per anteną.

„Tai yra svarbus fotoninio metodo privalumas – šviesolaidžio linijų duomenų srautas tiesiogiai paverčiamas aukšto dažnio radijo signalais“, – sako profesorius Jurgis Leutholdas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (2)